Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα σε βάρος τους ποινική δίωξη, έξι (6) ημεδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και η οποία εξαρθρώθηκε την 5-10-2020 από το Τ.Α. Ραφήνας-Πικερμίου. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση (συγκρότηση, ένταξη), διακεκριμένη περίπτωση κλοπών κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένες και σε απόπειρα από δύο ή περισσοτέρους ενωθέντες για την διάπραξη κλοπών και ληστεία κατά συναυτουργία. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ελισάβετ, γεννηθέντα την 1-9-1987 στην Αθήνα, ΜΑΚΡΗ Παναγιώτη του Συμεών και της Μαρίας, γεννηθέντα την 22-7-1996 στην Αθήνα, ΒΕΛΗ Μιχαήλ-Χαράλαμπο του Νικολάου και της Γιαννούλας, γεννηθέντα την 6-12-1993 στην Αθήνα και ΛΑΖΟ Σωτήριο του Λαζάρου και της Αθανασίας, γεννηθέντα την 16-7-1991 στην Αθήνα και τους μη συλληφθέντες: ΒΕΛΙΟ Αντώνιο του Γεωργίου και της Αιμιλίας, γεννηθέντα την 14-5-1991 στην Αθήνα, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ Βασίλειο του Ευαγγέλου και της Πελαγίας, γεννηθέντα την 15-2-1977 στα Άνω Λιόσια. Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους, τη διευκόλυνση διερεύνηση της επίδοσης – συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις, σε βάρος μεγάλου αριθμού και άλλων θυμάτων και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 22940-29415 του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έως την 14-4-2021, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.
Το χρονικό της σύλληψης
Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου εγκληματική ομάδα που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 5-10-2020 στα Άνω Λιόσια, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε., τέσσερις (4) ημεδαποί (ηλικίας 33, 24, 27 και 29 ετών) μέλη της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας. Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν και δύο έτερα μέλη, που ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η σπείρα είχε αναπτύξει δράση τους τελευταίους δύο μήνες, στη ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Ο τρόπος δράσης τους
Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν, τα μέλη της σπείρας κάνοντας χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων, οι οποίες ήταν καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς ( ghost phones ), επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα που είχαν καταχωρήσει αγγελίες για υπό ενοικίαση οικία και προσποιούμενοι τους ενοικιαστές τους ζητούσαν να μεταβούν στην οικία τους. Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνταν η μετάβαση στην υπό ενοικίαση οικία, απασχολούσαν τους ιδιοκτήτες αυτών, προβαίνοντας παράλληλα σε κλοπές κοσμημάτων και χρηματικών ποσών. Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν για την κάθε περίπτωση κλοπής δύο οχήματα με σκοπό το δεύτερο όχημα που ακολουθούσε το πρώτο να τους καλύπτει ώστε να μη μπορούν να γίνονται αντιληπτοί, λαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μέτρα αντιπαρακολούθησης. Τα οχήματα τα προμηθεύονταν από διάφορες εταιρείες ενοικιάσεως, προκειμένου να δυσχεράνουν το ενδεχόμενο εντοπισμό τους. Ακόμη, δρούσαν μεθοδικά κατά την τέλεση των κλοπών με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα χωρίζονταν σε τρεις υποομάδες με καθορισμένες αρμοδιότητες. Η πρώτη υποομάδα αναλάμβανε την τηλεφωνική επικοινωνία με τα θύματα και τους απασχολούσε, δημιουργώντας παράλληλη και πρόσβαση στην οικία. Η δεύτερη υποομάδα ήταν αυτή που προέβαινε στην έρευνα των χώρων και την συνακόλουθη αφαίρεση αντικειμένων. Τα μέλη της τρίτης υποομάδας παρείχαν κάλυψη ως οδηγοί των εκάστοτε ενοικιαζόμενων οχημάτων, αναμένοντας τους συνεργούς τους έξωθεν των στόχων-κατοικιών. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -8- περιπτώσεις κλοπών, εκ των οποίων η μία ληστρική. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων, καταγραφικό κλειστό κύκλωμα, καθώς και το χρηματικό ποσό των -1.075- ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.