ΕΛΛΑΔΑ iwriter 0 2019-06-26

Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ θα έχουν ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν οι θέσεις των δύο πλευρών, με την Ελλάδα να αναφέρεται στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ενώ να περιμένει απαντήσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας για την στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Μολονότι οι δύο υπουργοί διατηρούν καλές σχέσεις ήδη από την περίοδο που ήταν αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αναμένει θαύματα γνωρίζοντας πως οι τελικές αποφάσεις φέρουν την σφραγίδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Υπουργός Άμυνας παρόλα αυτά αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα της Ελλάδας, όπως έχει διατυπωθεί δημόσια από το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου -τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου: «Πως η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί το παραμικρό, είτε αυτό λέγεται σεισμικές ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες, είτε πλωτά γεωτρύπανα, είτε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας». Επιπλέον, θα επισημάνει πως πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να πέφτουν οι τόνοι- κάτι που έχει επαναλάβει πολλές φορές.

Ολοκληρώθηκε το ΕΣΕΠ

Λίγα λεπτά μετά 15.30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται- και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίνεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.

Πηγή