ΕΛΛΑΔΑ iwriter 0 2019-04-22

Όπως όλοι οι υπόχρεοι έτσι και οι και οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να καταθέσουν δηλώσεις "πόθεν έσχες", καθώς σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε στο σύνολό τους τις αιτιάσεις των δικαστικών κατά του σχετικού νόμου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποκρούοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων, μεταξύ των άλλων, έκριναν ότι:

  • Οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018 για το πόθεν έσχες) δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα, κατά το σκέλος που προβλέπουν, ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
  • Συνταγματική επίσης κρίθηκε η διάταξη σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της επιτροπής που ελέγχει και το πόθεν έσχες των δικαστικών, (11μελής επιτροπή) την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι 4 ανώτατοι δικαστές και 2 ανώτατοι εισαγγελείς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.
  • Συνταγματική επίσης κρίθηκε η ρύθμιση για δήλωση στο πόθεν έσχες μετρητών πάνω από 30 χιλιάδες που βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η δήλωση κινητών σημαντικής αξίας, πάνω από 40 χιλιάδες, για τα οποία οι υπόχρεοι σε δήλωση δεν διαθέτουν παραστατικά.

Πηγή