ΕΛΛΑΔΑ iwriter 0 2018-12-14

Στο στόχαστρο εθνικιστικών και φασιστικών κύκλων βρέθηκαν τα σχολεία κυρίως της βόρειας Ελλάδας τον περασμένο μήνα. Το κλίμα διχασμού που καλλιεργήθηκε στη μαθητική κοινότητα στρέφεται τώρα στους καθηγητές εκείνους που δεν είχαν κλείσει το στόμα, όταν εντόπισαν τον φασιστικό κίνδυνο, τον ονομάτισαν, τον εξήγησαν στα παιδιά και τον κατήγγειλαν.

Γι’ αυτό και οι φασιστικές ομάδες βάλλουν τώρα εναντίον πολύ συγκεκριμένων καθηγητών και πάντα με πολύ ιδιαίτερους τρόπους, μια συνάρτηση απειλών και υποτιμητικών σχολίων, προκειμένου να καμφθεί το ηθικό κύρος αρχικά και, αν αυτό δεν είναι δυνατό, με ευθείες προσωπικές επιθέσεις, προκειμένου να επικρατήσουν διά του φόβου. Πληροφορίες θέλουν να έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά και στη δυτική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά αρκετοί εκπαιδευτικοί προτίμησαν μέχρι τώρα να μη δώσουν διάσταση.

Καθηγητής λυκείου στο Ωραιόκαστρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει πριν από μερικές μέρες μια χυδαία ναζιστική επίθεση με συνθήματα που γέμισαν τον περίβολο του σχολείου όπου υπηρετεί, με στόχο τον εκφοβισμό του. Τα συνθήματα «ξέρουμε το σπίτι σου», «σε περιμένει κρεμάλα» αναφέρονταν ονομαστικά στον καθηγητή και είχαν όλα υπογραφή αγκυλωτούς σταυρούς.

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός δεν σιώπησε και έφερε το θέμα στην τοπική ΕΛΜΕ, η οποία όχι μόνο τον στηρίζει, αλλά με ανακοίνωση πέρασε στην αντεπίθεση, ζητώντας από «τις ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, καθώς και τα εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία να καταγγείλουν την επίθεση σε βάρος του καθηγητή καθώς και μια σειρά παρόμοιων φασιστικών επιθέσεων που συνεχίζονται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, η Ε’ ΕΛΜΕ τονίζεται πως το περιστατικό «έρχεται να προστεθεί στις απειλές και επιθέσεις ακροδεξιών και ναζιστικών ομάδων εναντίον καθηγητών, αλλά και ολόκληρων ΕΛΜΕ, οι οποίες στοχοποιήθηκαν μέσα από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, που έκανε λόγο για “καθηγητάδες που έχει διορίσει το ανθελληνικό καθεστώς” και “άθεους εθνομηδενιστές”, ενώ προχώρησαν σε επιθέσεις κατά μαθητών και κατά γονέων οι οποίοι υπερασπίζονται τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού».
«Νέα απόπειρα εκφοβισμού»

Καταγγέλλουν «τη νέα απόπειρα εκφοβισμού, τις χυδαιότητες και τις απειλές κατά του συναδέλφου μας από αυτούς που επιχείρησαν την πρόσφατη συντονισμένη προσπάθεια εθνικιστικής και φασιστικής εισβολής στα σχολεία, με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα» και δηλώνουν ότι θα συμπαρασταθούν «με όποιον τρόπο χρειαστεί στον συνάδελφό μας και δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, την ελευθερία και τη ζωή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Θα συνεχίσουμε να καλούμε σε πρωτοβουλίες με αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα, αλλά και στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δικαιώματος στη γνώση και τη μόρφωση».

ΠΗΓΗ