Συνελήφθη Νιγηριανός για αγορές μέσω διαδικτύου με κλεμμένη πιστωτική

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Νιγηρίας, την προηγούμενη Τέταρτη (16-12-2015), κατηγορούμενος για απάτη με υπολογιστή, πλαστογραφία μετά χρήσεως, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, εν αγνοία του είχαν πραγματοποιηθεί αγορές προϊόντων από γνωστή ιστοσελίδα, με χρήση μέσω διαδικτύου, υποκλαπέντων στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας. Τα καταγγελλόμενα επιβεβαιώθηκαν και από το τραπεζικό κατάστημα, από το οποίο είχε εκδοθεί η υποκλαπείσα κάρτα.

Από τη Δ ιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων, καθώς και αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε η εμπλοκή του υπηκόου Νιγηρίας, ο οποίος συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη στιγμή που μετέβη να παραλάβει προϊόντα, που είχε παραγγείλει μέσω διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο δράστης επέδειξε στους Αστυνομικούς, προκειμένου να τους αποπροσανατολίσει, καταφανώς πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο άλλου ατόμου, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία διαμονής του.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Νιγηριανές απάτες», μέσω διαδικτύου.

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ τα κατασχεθέντα έγγραφα και πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις. Επιπλέον, ερευνάται η συμμετοχή του συλληφθέντα σε άλλες όμοιες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android:CYBERKID

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

υπάρχουν...

banner