Τι πραγματικά συμβαίνει με την αποφυλάκιση του Θεόφιλου Σεχίδη

Τι κι αν έχουν περάσει 21 χρόνια από το καλοκαίρι του 1996 όπου «παγωμένη» η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε την αποκάλυψη μιας σειράς φρικιαστικών φόνων που είχε κάνει ο 24χρονος -τότε- φοιτητής Νομικής, Θεόφιλος Σεχίδης, ο οποίος σκότωσε στην Ποταμιά της Θάσου στις 19 και 20 Μαΐου, πέντε μέλη της οικογένειάς του. Τη μητέρα του, τον πατέρα του, την αδελφή, τη γιαγιά και τον θείο του.

Ο Σεχίδης αφού σκότωσε τα θύματά του, τεμάχισε τα πτώματά τους, τα έβαλε σε πλαστικές σακούλες και εν συνεχεία τις έθαψε στον σκουπιδότοπο της Καβάλας. Από ορισμένα μάλιστα είχε αφαιρέσει τμήματα του εγκεφάλου για να τα «μελετήσει αργότερα».

Χθες προέκυψε πως σχεδόν 21 χρόνια μετά τη δολοφονία, ο Έλληνας «Χάνιμπαλ Λέκτερ», όπως τον αποκαλούσαν τότε οι εφημερίδες (παρά το γεγονός πως δεν υπήρχαν στοιχεία πως διέπραξε και κανιβαλισμό) υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης με πολλούς να υποστηρίζουν ότι θα γίνει δεκτή καθώς στηρίχθηκε στο νέο νόμο Κοντονή (4322), σύμφωνα με τον οποίο, αν υπάρχουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης, για κάθε μια από αυτές, ο κρατούμενος πρέπει να παραμένει 15 πραγματικά χρόνια στη φυλακή.

Για να απολυθεί υπό όρους, πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των ποινών αυτών, όχι όμως πάνω από 25 χρόνια. Από τα 25 αυτά χρόνια, πρέπει να έχει εκτίσει πραγματικά τα 19 ενώ για τα υπόλοιπα 6 μπορεί να υπάρξει ευεργετικός υπολογισμός. Κάθε ημέρα φυλάκισης, δηλαδή να υπολογίζεται ευεργετικά ως 2 μέρες εκτιόμενης ποινής, αν ο κατάδικος εργάζεται ή δεν μπορεί να εργαστεί λόγω ασθένειας.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Σεχίδης, είχε υποβάλει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αίτημα αποφυλάκισης το οποίο και απορρίφθηκε. Ακόμα και να είχε γίνει δεκτό, ωστόσο, με βάση τις γνωματεύσεις περί σχιζοφρένειας από την οποία φέρεται να πάσχει, δεν θα αφηνόταν ελεύθερος -όπως γράφτηκε χθες σε διάφορα ΜΜΕ- ώστε να επιστρέψει στη Θάσο ή να μεταβεί σε άλλο μέρος. Θα ζητείτο, με βάση τον σχετικό νόμο, ο εγκλεισμός του σε δημόσιο ψυχιατρείο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν ο Σεχίδης, το 2021-2022, συμπληρώσει 25 χρόνια κράτησης η αποφυλάκισή του θεωρείται δεδομένη με μεγάλη πιθανότητα να νοσηλευθεί σε κλινική.

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

υπάρχουν...

banner