Επιστρέφει ο Δακτύλιος: Τι αλλάζει για όσους κινούνται στο κέντρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επαναφορά σε ισχύ του Δακτυλίου. Σε αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο πιθανότερος χρόνος είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου

Ο Δακτύλιος δεν θα αφορά τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον αυτά εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km οπότε και θα κινούνται ελεύθερα στο κέντρο. Tο ίδιο ισχύει για τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα. Οι κάτοχοι μπορούν να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr.

Ειδική άδεια μπορούν να προμηθευτούν και οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου.

Για την απόδειξη της κατοικίας, απαιτούνται:

  • Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS), από την οποία προκύπτει η κύρια κατοικία του δικαιούχου ή σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου (αναφέρεται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε1).
  • Σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία η αναφερόμενη διεύθυνση, απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο από ΔΟΥ ή εκτύπωση μέσω TAXIS.
  • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης, το Ε1 συνοδεύει μεταβολή στοιχείων από ΔΟΥ.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών είναι φιλοξενούμενος, το Ε1 συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τον φιλοξενεί, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.) ή το Ε1 του ίδιου του ιδιοκτήτη.
  • Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).
  • Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.
  • Επιπλέον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 14, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κλείνοντας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά (ΕΔΩ) είτε τηλεφωνικά στο 210-5287800.

Θυμίζεται πως ο Δακτύλιος ισχύει Δευτέρα με Πέμπτη κατά το διάστημα 07:00-20:00 και την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00.

Η περιοχή που ισχύει περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».