Ένοπλες Δυνάμεις: Το σχέδιο του Στρατηγού Φλώρου για 20 UAV’s με έδρα την 110 ΠΜ στη Λάρισα

Στην εποχή των «ιπτάμενων κατασκόπων» μπαίνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – Τα ισραηλινά HERON που ήδη επιχειρούν στο Αιγαίο, τα αμερικανικά MQ-9 και τα γαλλικά Patroller – Γιατί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προκρίνει τη Βάση της Λάρισας για «φωλιά» των ελληνικών UAV’s

Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές πως η Τουρκία, για την επίτευξη των στόχων της χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον, από την άσκηση ψυχολογικής πίεσης, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό και την απειλή πολέμου, ως την ωμή χρήση βίας. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.

Το προσπάθησε ανεπιτυχώς τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, όπου με πολιορκητικό κριό εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε εισβολή στην Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης στα σύνορα. Η άμεση, δυναμική και αποφασιστική απάντηση που έλαβε από την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ανέτρεψε τα σχέδια του καθεστώτος, το οποίο ωστόσο έθεσε σε εφαρμογή νέες τακτικές προκλήσεων.

Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή, πάνω από ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων φυσικά ήταν άμεση, με ορισμένα από τα τουρκικά ελικοπτεράκια να μην γυρίζουν ποτέ στον χειριστή τους.

Αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο, καθημερινά πλέον οι Τούρκοι στέλνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί drones να πετούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ ψαράδες των νησιών μας έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα από αυτά «σηκώνονται» ακόμα και από εμπορικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο.

Η αντίδραση της Αθήνας

Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά drones είναι εύκολος στόχος για κάθε επίγειο και εναέριο οπλικό σύστημα της χώρας μας, μιας και η ταχύτητά τους είναι πολύ μικρή, η ελληνική πλευρά δεν εφησυχάζει και αναζητά λύσεις που θα αποτρέπουν άμεσα και αποτελεσματικά την είσοδο των τουρκικών UAV’s.

Η ελληνική αεράμυνα έχει πολλαπλές βαθμίδες αντίδρασης και μπορεί να εντοπίσει κάθε είδους απειλή, ειδικά εισβολείς με τόσο μικρή ταχύτητα. Εντούτοις, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό πως πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να κινηθούν με πιο ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός έχει καταρτίσει σχέδια για αποτελεσματική ανάσχεση της απειλής των τουρκικών drones, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους, ενώ έχει συνεχείς επαφές για ενίσχυση της χώρας μας με τα πλέον προηγμένα UAV’s, που όχι μόνο θα πετούν και θα καταγράφουν, αλλά θα φέρουν και οπλισμό.

Το πλάνο για τουλάχιστον 20 UAV’s και τη «φωλιά» τους

Από την Άνοιξη του 2021 οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βάλει στη φαρέτρα τους τα εξαιρετικών δυνατοτήτων ισραηλινά UAV’s HERON, τα οποία υπάγονται στη νεο-συσταθείσα Διακλαδική Μονάδα Medium Altitude – Long Endurance UAV (MALE UAV), η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ μέσω του ΓΕΑ και εδρεύει στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Είναι πλήρως ενταγμένα στις επιχειρησιακές αποστολές και δίνουν συνεχή εικόνα και δεδομένα τόσο στη βάση τους στη Σκύρο όσο κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, δίπλα από ένα UAV HERON

Το πλάνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ωστόσο, δεν σταματά στα δύο HERON. Ήδη έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών UAV τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία όχι μόνο μπορούν να παρακολουθούν τον «εχθρό» μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο. Επίσης, το γεγονός ότι πετούν σε ύψος ακόμα και 40.000 ποδών, τα καθιστά απρόσβλητα από τα όπλα του αντιπάλου.

Το αμερικανικό MQ-9 Reaper

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές με τους Γάλλους για την απόκτηση των μη επανδρωμένων UAV Patroller και μάλιστα σε διαμόρφωση με δυνατότητα μεταφοράς όπλων. Η χώρα μας ενδιαφέρεται για την αγορά 4 + 4 συστημάτων Patroller τα οποία έχουν δυνατότητα πτήσης στα 20.000 πόδια για περίπου 30 ώρες.

Ο Στρατηγός Φλώρος φαίνεται όμως πως έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, έχοντας διαμορφώσει σχέδιο για τη δημιουργία Αεροπορικής Βάσης που θα φιλοξενεί μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην κορυφή των λίστας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της στρατιωτικής ηγεσίας έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Λάρισα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει η «φωλιά» των ελληνικών UAV’s.

Όσο για τον αριθμό των UAV’s που σκοπεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να βάλουν στη φαρέτρα τους, περίπου 20, με τη χώρα μας να μπαίνει πλέον και επίσημα στην εποχή των υπερσύγχρονων «ιπτάμενων κατασκόπων».