Συνεχίζεται η μάχη στη Δαδιά, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη, σε ύφεση στην Ηλεία

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά και Μυτιλήνη – Οι νεότερες εξελίξεις από τις πυρκαγιές

Συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης οι άνδρες της Πυροσβεστικής στο Δάσος της Δαδιάς.

Η γενική κατάσταση είναι βελτιωμένη, ωστοσο όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα. ΠΑράλληλα συνεχίζονται οι συντονισμένες προσπάθειες παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής να ανοίξει αντιπυρική ζώνη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από Λευκίμη.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί. Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί 2 Τρακτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα.

Οριοθετημένο είναι το μέτωπο στη Μυτιλήνη. Κατά τη διάρκεια σημειώθηκε αναζωπύρωση πάνω από τη Βρίσα η οποία αντιμετωπίστηκε από τις επίγειες πυροσβεστικής δυνάμεις.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 26 Ιουλίου – Ποιες περιοχές αφορά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία

Παράλληλα, προβλέπεται ψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Δείτε στο χάρτη, τις περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σήμερα Τρίτη, 26 Ιουλίου