Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μαίνεται ακόμη το πύρινο μέτωπο μετά την εφιαλτική νύχτα στην Κρήτη

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο, με την μεγάλη φωτιά να μαίνεται, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν τις ρίψεις και τα εναέρια μέσα

6 οικισμοί εκκενώθηκαν χτες βράδυ και συγκεκριμένα τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες. Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που καίει από χθες στο Ρέθυμνο και αυτό μετέδωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, μιλώντας νωρίς το πρωί.

“Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Δεν επειλούνται χωριά. Ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική” είπε ο κ. Ταταράκης. Πρόσθεσε ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές. Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια. Σημειώσε, ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια. Η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά δεν είχε περιοριστεί και το μέτωπο ήταν μεγάλο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Συναγερμός για 5 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)