Θεσσαλονίκη: Σπείρα υποδυόταν τους τεχνικούς για να ξαφρίζει ηλικιωμένους – Άρπαξαν 840.000 ευρώ

Θεσσαλονίκη: Μέλη της σπείρας που χτυπούσε ηλικιωμένους είναι Ρομά ηλικίας 21 έως 59 ετών

Στην εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας τα μέλη της οποίας εκτιμάται ότι άρπαξαν περισσότερα από 840.000 ευρώ από τα θύματά τους προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 27 άτομα, οχτώ εκ των οποίων έχουν συλληφθεί. Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της απασχόλησης σε βάρος των θυμάτων τους προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου ή ανελκυστήρων.

Με το πρόσχημα αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, έμπαιναν στα σπίτια των κατά βάση ηλικιωμένων θυμάτων τους και άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα. Πρόκειται για Ρομά ηλικίας 21 έως 59 ετών, με την πλειοψηφία τους να συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Η σπείρα ενεργούσε κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση και διακριτούς ρόλους επιλέγοντας ως στόχους ηλικιωμένους κυρίως σε περιοχές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές. Το επόμενο βήμα ήταν να τους απασχολούν κατά την είσοδο στα σπίτια τους και στη συνέχεια να τους «εγκλωβίζουν» σε συγκεκριμένο δωμάτιο ώστε να μην έχουν εικόνα της κίνησης των δραστών στους υπόλοιπους χώρους της οικία, πράγμα που πετύχαιναν με μετακίνηση ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να εντοπίσουν υποτιθέμενη βλάβη (π.χ. μετακίνηση ψυγείου, κουζίνας κ.λπ.).

Τα μέλη της σπείρας, μάλιστα, μετακινούνταν από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από τέλη Μαΐου του 2021 έως τέλη Φεβρουαρίου του 2022, διέπραξαν 27 τουλάχιστον κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν (χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή), εκτιμάται ότι ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Σημειώνεται ότι, η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα.