Ώρα απολογισμού & στόχοι της επόμενης ημέρας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την τριετία που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, ο Πρόεδρος της Ένωσής μας κ. Πάκος Δημοσθένης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΑΣ.Υ.Α., με εμπιστεύτηκαν, ύστερα από τη δική σας ψήφο,  να σας εκπροσωπώ από το τιμητικό αξίωμα του Γενικού Γραμματέα. Επιθυμώντας να πραγματοποιήσω μια σύντομη αναδρομή, θεωρώ ότι ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών πετύχαμε αρκετά εν μέσω πολύ δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών πανδημίας. Εχθρό του καλού βεβαίως αποτελεί πάντα το καλύτερο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πορευτούμε την επόμενη τριετία, αν και εφόσον όλοι εσείς μας εμπιστευτείτε εκ νέου.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα συνεργάστηκα με αρκετούς είτε υπηρεσιακά, είτε ακούγοντάς σας αφότου επισκεφθήκατε τα γραφεία της Ένωσής μας, παρεμβαίνοντας για οποιοδήποτε ζήτημα σας απασχολούσε. Όταν δε καταστρατηγήθηκε από τη Διοίκηση κάποιο κεκτημένο δικαίωμά σας και χρειαστήκατε την άμεση συνδρομή της Ένωσης, ήμασταν πάντοτε παρόντες. Ακόμα και για ζητήματα που υπερβαίνουν την αρμοδιότητά μας, τα αναδείξαμε ως  Ένωση θεσμικά μέσω του δευτεροβάθμιου Οργάνου μας  την Π.Ο.ΑΣ.Υ., στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, σε Κόμματα, Βουλευτές, Φορείς κλπ. Αυτό που μένει στο τέλος κάθε ημέρας για εμάς είναι η ηθική ικανοποίηση ότι αποκαταστάθηκε κάποια αδικία ή ότι επιλύθηκε κάποιο υπηρεσιακό ή θεσμικό ζήτημα.

Συμπυκνώνοντας τις σκέψεις μου σε λίγες μόνο γραμμές, αναφέρω επιλεκτικά  κάποια ζητήματα που επιλύθηκαν με παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος όπως: Το Βαθμολόγιο που αποτέλεσε τη μεγάλη επιτυχία της Ομοσπονδίας μας, καθώς και την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων. Με παρεμβάσεις της Ε.ΑΣ.ΥΑ. έγιναν δεκτά τα τέκνα των συναδέλφων μας στους παιδικούς σταθμούς, εξοφλήθηκαν τα εκκρεμούντα επί μακρό χρονικό διάστημα οδοιπορικά των αστυνομικών, όπως επίσης και η εκτός έδρας αποζημίωση πρακτικής εκπαίδευσης. Επιλύθηκε το ζήτημα της καθαριότητας και οι μετακινήσεις με τα Μ.Μ.Μ., δίχως να παρατηρούνται οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, αντικαθίστανται πλέον στην ώρα τους όσοι εκτελούν υπηρεσία με το βανάκι μεταγωγών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε περίπτωση δε αδυναμίας αντικατάστασης σε μεταγωγή η οποία επιβάλλεται να συνεχιστεί περαιτέρω, οι συνοδοί αστυνομικοί δεν  διατίθενται σε υπηρεσία την επόμενη μέρα, ή χορηγείται ημερήσια ανάπαυση. Η Ε.ΑΣ.Υ.Α. παρενέβη ώστε να αποσπασθούν οι εκλεγμένοι συνάδελφοι σε Ο.Τ.Α., ενώ τέθηκαν  σημαντικά θέματα για την θεσμική προστασία των αστυνομικών υπόψιν του Συνηγόρου του Πολίτη. Με παρεμβάσεις της Ένωσής μας επιλύθηκαν σημαντικά ζητήματα εν μέσω πανδημίας, όπως το μνημόνιο ενεργειών για την έκδοση εγκυκλίου για την άδεια ειδικού σκοπού, η διαχείριση των κρατουμένων, η εξυπηρέτηση των αλλοδαπών, η εναρμόνιση της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. με το ωράριο λειτουργίας των Δικαστηρίων κ.α., ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού χορηγήσαμε αθόρυβα και διακριτικά υγειονομικό υλικό στις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς μας.

Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. ήμασταν παρόντες και δίπλα στους συναδέλφους που μετακινήθηκαν στη Χίο και στη Μυτιλήνη και πραγματοποιήσαμε εθελοντική αιμοδοσία στον Έβρο με τους αστυνομικούς που υπερασπίστηκαν τα σύνορα της πατρίδας μας. Ως  Ένωση αποτρέψαμε τις κλήσεις για την επιστροφή της αχρεώστητης πληρωμής που κλήθηκαν να πληρώσουν αστυνομικοί ύστερα από 22 χρόνια και αντιμετωπίσαμε με νομοθετική ρύθμιση την επιβολή προστίμων σε συναδέλφους για τη μη οριστικοποίηση αρχικών υποβληθέντων δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Ειδική αναφορά οφείλω να κάνω στην αναβάθμιση των νομικών υπηρεσιών της Ένωσης, αφού το Νομικό μας Τμήμα χειρίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια 155 καταγεγραμμένες υποθέσεις συναδέλφων – μελών μας (πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον Αντιπρόεδρο Νομικών Θεμάτων κ. Κυριακάκο Παναγιώτη), καθώς και στην εθελοντική αιμοδοσία της Ένωσης, η οποία προσέφερε 912 μονάδες αίματος για συναδέλφους – μέλη μας,  για οικεία πρόσωπά  τους, αλλά και για συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη, ενώ ένα μέρος αυτών των μονάδων χορηγείται σε παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία (τα εύσημα ανήκουν στον Αντιπρόεδρο Οικονομικών και υπεύθυνο της αιμοδοσίας κ. Καρδιασμένο Μιχάλη). Με πρόταση της Ε.ΑΣ.Υ.Α. κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση rapid test και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και σε άλλα σημεία της Αθήνας, καταργήθηκε η προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων με πλήρη απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αποσοβήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η μεταστέγαση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε σημείο εκτός κτιρίου Α.Μ.Α. Προσέτι, η Ε.ΑΣ.Υ.Α. προσέφυγε στη Δικαιοσύνη δωρεάν για τα μέλη της για τα δεδουλευμένα νυχτερινά εξαιτίας των αυξημένων μέτρων αποτροπής της διασποράς του covid-19, κάτι που αναμένεται να εκδικαστεί σύντομα, ενώ με παρέμβαση του Σωματείου λειτουργούν πλέον σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. περί χρόνου εργασίας,  τα γραφεία διαβατηρίων, αλλά και οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ΑΡΙΑΔΝΗ. Η Ένωσή μας επέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο του αστυνομικού συγκεντρώνοντας και παραδίδοντας με τη βοήθεια των μελών μας, αγαθά για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας στη Β. Εύβοια. Κλείνοντας, η Ένωση αντιμετώπισε αποτελεσματικά το ανακύψαν ζήτημα με τη λήψη ειδικής άδειας γονέων αστυνομικών των οποίων τα ανήλικα τέκνα τίθεντο σε κατ’ οίκον περιορισμό, το πάγιο αίτημα της αποδέσμευσης των αστυνομικών από τις επιδόσεις δικογράφων, ενώ ύστερα από χρόνιο αγώνα πετύχαμε την αναδιάρθρωση της Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, με ταυτόχρονη κατάργηση των διατάξεων του Π.Δ. 7/2017.

Ακόμα και σε περιπτώσεις δημόσιας εμφάνισης μελών του Προεδρείου της  Ένωσής μας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο λόγος ήταν πάντοτε μεστός συνδικαλιστικός, με μοναδικό σκοπό την υπεράσπιση των αστυνομικών. Οι καιροί για κάποιους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν υπάρχει πλέον χώρος στο συνδικαλιστικό κίνημα για συνδικαλιστικά τερτίπια που εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα, για προσωπική προβολή και για αερολογίες οι οποίες δεν ωφελούν κανέναν αστυνομικό. Ας αντιληφθούν επιτέλους κάποιοι ότι δεν αποτελούμε κάτι περισσότερο από εκπροσώπους αστυνομικών υπαλλήλων οι οποίοι μας εμπιστεύονται και μας τιμούν με την ψήφο τους.

Πολλά βεβαίως θέματα του διεκδικητικού μας πλαισίου που βρίσκονται στην ατζέντα μας (όπως η θεσμοθέτηση επιδόματος δυσμενούς διαβίωσης – επίδομα ενοικίου για τους υπηρετούντες του λεκανοπεδίου, η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας, η θεσμική – νομική θωράκιση του αστυνομικού, η επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας, η εναρμόνιση με τους νέους Βασικούς Μισθούς ώστε να χορηγείται απρόσκοπτα το ΒΟΕΑ (προικοδότηση), η φύλαξη των πειστηρίων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, η  αύξηση των μηνιαίων ωρών των νυχτερινών & η απελευθέρωση του ετήσιου πλαφόν αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας, οι σταθερές φυλάξεις, η μοριοδότηση των υπηρετούντων στην Αττική, η πιλοτική δικτύωση του κτιρίου της Γ.Α.Δ.Α. με wi-fi internet, η ύπαρξη επιπλέον κινήτρων προκειμένου να υπηρετήσει κάποιος σε Υπηρεσίες πρώτης γραμμής, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξέτασης με ηλεκτρονικά μέσα αστυνομικού ο οποίος καλείται ως μάρτυρας σε ποινικό δικαστήριο κ.α.), είναι ζητήματα τα οποία το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες της Ε.ΑΣ.Υ.Α. θα διεκδικήσει με ζέση, με την απαραίτητη συνδρομή της Ομοσπονδίας μας.

Για το λόγο αυτό σας καλώ να συμμετέχετε μαζικά στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών που θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 έως και την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022. Η συμμετοχή σας θα αποτελέσει για εμάς επιπλέον κίνητρο ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή, προκειμένου να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα δικαιώματά σας και να γινόμαστε «ενοχλητικοί» προς την εκάστοτε Ηγεσία.

Του Χύτα Κωνσταντίνου, Γενικού Γραμματέα Ε.ΑΣ.Υ.Α.