Πυρκαγιές: Καλούνται ως ύποπτοι 107 πυροσβέστες για την περσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Ως πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η κλήση 107 πυροσβεστών έτσι ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη το καλοκαίρι του 2021

Ούτε ένας, ούτε δύο… ούτε δέκα, αλλά 107 πυροσβέστες καλούνται ως ύποπτοι για την περσινή πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως προφανής, καθώς είναι η πρώτη φορά που καλείται ένας τόσο μεγάλος αριθμός αξιωματικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καλούνται ως ύποπτοι για εμπρησμό από αμέλεια σε δάσος. Η κλήση τόσων πολλών αξιωματικών, έχει προκαλέσει αρκετά μεγάλο «αναβρασμό» στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου αναμένονται εξελίξεις και ενδεχομένως αντιδράσεις.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στη δικογραφία υπάρχουν πορίσματα από πραγματογνώμονες τα οποία αναφέρουν πως δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση, γεγονός που σε συνδυασμό με την καθυστερημένη αντίδραση των πυροσβεστών επέτρεψε στην πυρκαγιά να πάρει μεγάλη έκταση.

Παράλληλα, αποδίδονται ευθύνες και για τη μεγάλη αναζωπύρωση τη δεύτερη ημέρα της φωτιάς, με τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε στη Βαρυμπόμπη να είναι 100.000 στρέμματα δάσους τα οποία έγιναν «στάχτη».

Γιατί έγιναν στάχτη 100.000 στρέμματα δάσους

Το πόρισμα «φωτιά» για τα εγκληματικά λάθη στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης το περασμένο Αύγουστο έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου του 2021 έκαψε περίπου 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περί τις 130 κατοικίες.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η φωτιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Η απάντηση του ΑΔΜΗΕ στο πόρισμα

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του.

Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο.

Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.

Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».