Το αυτοκίνητο-σφραγίδα του Μαζιώτη βρέθηκε στη γιάφκα στον Αλιμο

Γκαράζ με όπλα πυρομαχικά ενδεχομένως και εκρηκτικά εντόπισαν στον Αλιμο οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη της Πόλα Ρούπα. Την γιάφκα άνοιξαν με κλειδιά που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Ειδικότερα, στο εσωτερικό της γιάφκας ήταν σταθμευμένα δυο αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων είναι ο ένα Hyundai.

Όπως αποδείχθηκε πρόκειται για το αυτοκίνητο σφραγίδα του Νίκου Μαζιώτη, το οποίο αναζητούσαν οι αρχές από το 2014 και με το οποίο είχε διαφύγει ο Μαζιώτης από τη ληστεία στην Κλειτορία.

Μέσα στη γιάφκα του Αλίμου εντοπίστηκαν ακόμη μεγάλη ποσότητα από μασούρια δελατοδυναμίτιδας, ποσότητα anfo (εργοστασιακό λίπασμα) το οποίο χρησιμοποιούσε ο Επαναστατικός Αγώνας για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και φυσίγγια πολεμικού καλάσνικοφ. Εκτιμάται ότι τα όπλα βρίσκονται σε άλλο χώρο τον οποίο αναζητούν ακόμη οι αρχές.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC για τις γιάφκες που έψαχνε η ΕΛΑΣ     

Ο εντοπισμός ιδιόχειρων σημειώσεων, πλαστών ταυτοτήτων και , κινητών τηλεφώνων και κλειδιών στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης, όπου συνελήφθη η επί δύο χρόνια καταζητούμενη, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα , προκαλούσε βεβαιότητα στις αρχές ότι θα τους οδηγήσουν σε γιάφκες  του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Οπως και έγινα λιγες ώρες αργότερα με τη γιάφκα στον Αλιμο.

 Πως εντόπισαν και παγίδευσαν την Πόλα Ρούπα 

Το σπίτι της Ηλιούπολης ήταν η μόνιμη κατοικία της Πόλας Ρούπας, τα ίχνη της οποίας είχαν εντοπίσει οι αρχές το τελευταίο δεκαήμερο, κοντά στα Χριστούγεννα.

Η περιοχή της Ηλιούπολης και του Αγίου Δημητρίου είχε επισημανθεί ως η περιοχή που κινούνταν η Ρούπα. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι αστυνομικές αρχές επικεντρώθηκαν στην Ηλιούπολη και στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.

 Η  φυσική παρακολούθηση ήταν έντονη ενώ έγινε και βιντεοσκόπηση με μικροκάμερες. Χθες βράδυ εκτιμήθηκε ότι ταυτοποιείται πλήρως πως πρόκειται για την Ρούπα και αποφασίστηκαν οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις στην Ηλιούπολη και τον Αγιο Δημήτριο.

Κλειδιά από τις γιάφκες;

Η σύλληψη της Ρούπα πυροδοτεί εξελίξεις στο μέτωπο κατά της εγχώριας τρομοκρατίας. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα της Πόλας Ρούπα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, νέων ατόμων που φαίνεται να βρέθηκαν στο πλάι της μετά τη σύλληψη του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη.

Η 48χρονη θεωρείται ότι είναι η μόνη που έχει τα «κλειδιά» από τις γιάφκες του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών.

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη είχε δυναμικούς συνοδοιπόρους μία ακόμη γυναίκα και έναν άνδρα.

Οι αρχές έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ρούπα ήταν αυτή που σχεδίασε την βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ και την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας.

Ο άνδρας-μυστήριο

Ενας άνδρας φέρεται να είναι αυτός που οδήγησε στη σύλληψη της Ρούπα. Πρόκειται για έναν ποινικό σεσημασμένο για ληστείες και κλοπές που φέρεται να σχετίζεται με την Πόλα Ρούπα.Εικάζεται ότι αυτός είναι ο άνθρωπος ο οποίος ξετύλιξε το κουβάρι των ερευνών. Ο άνδρας που συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμα δεν επιβεβαιώνονται φέρεται να συμμετείχε με την σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη στη ληστεία της τράπεζας στη Μαλεσίνα, σε άλλες ληστρικές αλλά και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο άνδρας έχει συλληφθεί ως ύποπτος γα τη ληστεία σε κατάστημα Γερμανός στην Πεύκη όπου μετά από καταδίωξη οι δράστες είχαν πυροβολήσει αστυνομικούς στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης. Μια από τις σφαίρες είχε καρφωθεί στο κράνος αστυνομικού.

Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας

Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου για τη σύλληψη της αναζητούμενης για τρομοκρατική δραστηριότητα Παναγιώτας Ρούπα. Συνελήφθη σήμερα το πρωί (05 Ιανουαρίου 2017), σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η 48χρονη αναζητούμενη για τρομοκρατική δραστηριότητα, Παναγιώτα Ρούπα. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την 06.10 ώρα σε διαμέρισμα στην περιοχή της Ηλιούπολης Αττικής.

Είχε μαζί της το ανήλικο παιδί της, το οποίο παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία της Εισαγγελέα Ανηλίκων. Στη συνέχεια, την 07.00 ώρα περίπου, σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αττικής και σε παράλληλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνελήφθη 25χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη, καθώς φέρεται να παρείχε συνδρομή στην αναζητούμενη Παναγιώτα Ρούπα.

Και τις δύο επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέδραμε η Ε.Κ.Α.Μ. και παρίσταντο εκπρόσωποι των Εισαγγελικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της αναζητούμενης Παναγιώτας Ρούπα εκκρεμούν:

απόφαση του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, από το έτος 2013, με την οποία της επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης πενήντα (50) ετών και έξι (6) μηνών, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ” και τη δράση της εν λόγω οργάνωσης έως και το έτος 2010,
ένταλμα Σύλληψης του 15ου Τακτικού Ανακριτή, από το έτος 2014, που αφορά, μεταξύ άλλων, στα αδικήματα της συγκρότησης – διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με πρόθεση από κοινού από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με πρόκληση έκρηξης και της διακεκριμένης κλοπής από κοινού.
απόφαση του ΣΤ΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, από το έτος 2016, με την οποία ορίστηκε συνολική ποινή φυλάκισης έντεκα (11) ετών, σχετικά με έκρηξη Α.Ε.Μ την 10 Απριλίου 2014, έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ».

Επιπλέον:

από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σχηματισθεί σε βάρος της δικογραφία για συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου απελευθέρωσης εγκλείστων στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με τη χρήση ελικοπτέρου, την 21 Φεβρουαρίου 2016, υπόθεση για την οποία διενεργείται κυρία ανάκριση από τον Ειδικό Ανακριτή – Εφέτη Αθηνών, ενώ
στο πλαίσιο της προανάκρισης για την παραπάνω υπόθεση, προέκυψε η συμμετοχή της σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, εντός του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”, την 25 Ιουνίου 2015.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται.

 Το χρονικό της σύλληψης

Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη περίπου στις 6 το πρωί στην Ηλιούπολη σε διαμέρισμα επί της οδού Ζαίμη, το οποίο ήταν νοικιασμένο σε άλλο όνομα τα τελευταία δύο χρόνια. Μαζί  της ήταν το 6χρονο παιδί της. Η ίδια δεν προέβαλε αντίσταση, το μόνο που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ήταν «προσέξτε το παιδί μου». Αμέσως μετά την σύλληψή της, η Ρούπα οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ ενώ το παιδί σε ειδικό χώρο στην Yποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Η Πόλα Ρούπα παρουσιάστηκε στη 1 το μεσημέρι στον Εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών.

Η 25χρονη babysitter 

Εκτός από τη Ρούπα συνελήφθη και μια 25 χρονη η οποία διέμενε σε άλλο διαμέρισμα στον Αγιο Δημήτριο επί της οδού Αθανασίου Διάκου. Η 25 χρονη δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία ενώ είχε αναλάβει ρόλο baby sitter του παιδιού της 48χρονης συντρόφου του Μαζιώτη. Η ίδια πάντως ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης της Ρούπα, φαίνεται να ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και εξετάζεται εάν συμμετείχε σε ενέργειες όπως η ληστεία στην τράπεζα της Μαλεσίνας και άλλες.

Ο παππούς της 25χρονης που οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ μαζί με τη Ρούπα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξή του για όσα έγιναν περίπου στις 06:30 το πρωί. Όπως είπε, η 25χρονη γυναίκα είναι εγγονή και νοίκιαζε την γκαρσονιέρα, ωστόσο εκείνος δεν γνώριζε το παραμικρό για την σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη.

Στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών

Ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών οδηγήθηκε η 48χρονη Πόλα Ρούπα προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της από το 2012 οπότε με τον σύντροφο της Νίκο Μαζιώτη παραβίασαν τους όρους που τους είχαν επιβληθεί για την άρση της προσωρινής -τότε- κράτησης τους. Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος συνελήφθη το 2014, έχει καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2013 σε κάθειρξη 50 ετών -εκτιτέα τα 25- για την αποκαλούμενη πρώτη υπόθεση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, τον Απρίλιο του 2016 για πλημμεληματικές κατηγορίες στην δίκη για ενέργειες της οργάνωσης κατά το διάστημα που η ίδια και ο Μαζιώτης ήταν φυγόδικοι. Το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές κατηγορίες που βαρύνουν της 48χρονη για αυτήν την δικογραφία -καθώς ήταν καταζητούμενη- και την είχε καταδικάσει για επιμέρους πράξεις πλημμεληματικού βαθμού. Σε βάρος της επίσης εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας για ενέργειες που της αποδίδονται ενόσω παρέμενε καταζητούμενη. Έτσι είναι πιθανό αμέσως μετά τον Εισαγγελέα η Πόλα Ρούπα να οδηγηθεί και τον Εφέτη ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί για αυτές τις κατηγορίες.