Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: Η «παραμυθού» της ΕΛ.ΑΣ. μιλά για την παράλληλη συγγραφική της πορεία

Την αποκαλούν «παραμυθού της Ελληνικής Αστυνομίας»! Και αυτό γιατί, όταν δεν είναι στην υπηρεσία του πολίτη, βρίσκεται στην… υπηρεσία των παιδιών, γράφοντας ασταμάτητα ιστορίες για τους μικρούς αναγνώστες, δίνοντας σχήμα και μορφή σε ήρωες που μόνο η φαντασία θα μπορούσε να πλάσει.

ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

Η αστυνομικός Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπηρετεί στο Σώμα εδώ και 18 χρόνια, είναι ταυτόχρονα μια βραβευμένη -από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ- συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η οποία με τις ιστορίες της γνωρίζει πώς να ταξιδεύει τα παιδιά. Με αφορμή το νέο βιβλίο της, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και έχει θέμα τις ιστορίες των ασυνόδευτων προσφύγων, η συγγραφέας μιλά στην «Εspresso» και εξηγεί πώς μπορεί και συνδυάζει αρμονικά τα αστυνομικά καθήκοντά της με την έντονη συγγραφική της δραστηριότητα.

«Αρχισα να γράφω την περίοδο που υπηρετούσα στις Πρέσπες» αναφέρει. «Η ομορφιά και το παραμυθένιο του τοπίου μού δημιούργησαν την ανάγκη να καθίσω να γράψω» αναφέρει η αστυνομικός που πλέον δραστηριοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το «μικρόβιο» βέβαια της συγγραφής το είχε από μικρή, αφού, μαθήτρια ακόμη, σκάρωνε όμορφα στιχάκια και συνέτασσε ωραίες εκθέσεις με γλαφυρά σχήματα λόγου. Το πρώτο βιβλίο της ήταν το «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες», το οποίο κυκλοφόρησε το 2009, ενώ ακολούθησε το «Μια ζαχαρένια συνταγή» (εκδόσεις Ιανός), η οποία κυκλοφόρησε πριν από περίπου έναν χρόνο, σημειώνοντας επιτυχία. Ηρωας του βιβλίου είναι ένας τετραπέρατος ζαχαροπλάστης, ο οποίος ετοιμάζει πολλές λιχουδιές για τους συνανθρώπους του, θέλοντας να τους δει χαμογελαστούς και χαρούμενους. Ετσι αλτρουιστικά έπραξε και η ίδια, αποφασίζοντας να προσφέρει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο διεθνής οργανισμός την τίμησε δίνοντάς της τον τίτλο «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου βρέθηκε πολλάκις στο πλευρό των προσφύγων στον καταυλισμό του Ελαιώνα, ακούγοντας από πρώτο χέρι τα λεγόμενά τους. Γύρω από αυτές τις ιστορίες των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα περιστρέφεται και το νέο βιβλίο που ετοιμάζει. Ενα βιβλίο το οποίο υποστηρίζεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis και το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. «Θα περιλαμβάνει 12 μαρτυρίες ασυνόδευτων προσφύγων, για το πριν, το ταξίδι τους αλλά και το τώρα» σχολιάζει η ίδια, η οποία γράφει αδιάκοπα και το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε ακόμη ένα βιβλίο, τον «Τυροκοφτερό», που έχει αγαπηθεί πολύ από τους μικρούς αναγνώστες.

«Με ενέπνευσαν οι μεγάλες αντιθέσεις»

Εχοντας θητεύσει σε μάχιμες θέσεις αστυνομικών τμημάτων των Αθηνών (για πέντε χρόνια), η Φωτεινή δηλώνει πως η δύσκολη καθημερινότητα αλλά και το επάγγελμά της (το οποίο υπεραγαπά) ήταν εκείνα που πυροδότησαν και ξύπνησαν το πάθος της για τη συγγραφή.

«Νομίζω πως, αν δεν ήταν η δουλειά, ίσως να μην είχα γράψει καν. Αυτές οι μεγάλες αντιθέσεις με ενέπνευσαν. Κανείς δεν γράφει αν έχει μια ήρεμη ζωή. Δεν θα ξεχάσω κάποια πρόσωπα που γνώρισα, τα οποία με συγκίνησαν πάρα πολύ, στα οποία ίσως κάποιοι άλλοι να μην έδιναν σημασία. Οπως έναν άνθρωπο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον αλκοολισμό, τον οποίο βοήθησα να απεξαρτηθεί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ήρθε η σύζυγός του και για να με ευχαριστήσει μου έφερε μια ζωγραφιά από τα παιδιά τους».