Τα περιπολικά “πύραυλοι” της Τροχαίας που τρομάζουν και τους πιο… γρήγορους

Αυτά είναι τα τρία «θηρία» που οργώνουν τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και κόβουν το βήχα στους παραβάτες οδηγούς! Εκτός από αυτά, άλλα έξι καμουφλαρισμένα «πολιτικά» αυτοκίνητα, δεν αφήνουν περιθώρια στους γρήγορους

Οι συνεχείς παραβάσεις των ορίων ταχύτητας, οι παράνομες προσπεράσεις, οι επικίνδυνοι ελγιμοί, η κατανάλωση αλκοόλ και πολλές ακόμα αιτίες έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εκτυλιχθεί τραγωδίες στον Μολώχ της ασφάλτου της Μεγαλονήσου.

Παρόλα αυτά, τα τμήματα Τροχαίας του ΒΟΑΚ έχουν στο δυναμικό τους τρία ισχυρά και πολυτελή περιπολικά για να καταδιώκουν τους παραβάτες και να βεβαιώνουν παραβάσεις ή ακόμα και να συνετίζουν τους οδηγούς πριν καν προβούν σε κάποια παρανομία στο δρόμο.

Φωτογραφία: Zarpanews.gr

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, πρόκειται για δύο Mercedes E-Class (W211) και μια BMW Σειρά 5 (E60). Αναλυτικότερα, η μικρότερη της παρέας Mercedes Ε 280 CDI κρύβει κάτω από το καπό της ένα turbodiesel κινητήρα 3,2 λτ. με ισχύ 177 άλογα και 425 Nm ροπής, ενώ η ισχυρότερη Mercedes E 420 CDI εφοδιάζεται με τον θηριώδη 4λιτρο V8 turbodiesel (κωδική ονομασία OM 629.91x) που αποδίδει 314 ίππους με 730 Nm ροπής! Η τριάδα ολοκληρώνεται με την BMW 535 d των 272 ίππων και 560 Nm ροπής που προέρχονται από τον M57D30 εξακύλινδρο turbodiesel κινητήρα χωρητικότητας 2.993 κ.εκ..

Φωτογραφία: Zarpanews.gr

Πέρα από τα τρία γνώριμα, ντυμένα στα χρώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, περιπολικά, η Τροχαία του ΒΟΑΚ έχει στη διάθεσή της και έξι ακόμα «κρυφά» αυτοκίνητα ελεύθερου χρωματισμού με μεγάλη ισχύ, που στο μάτι φαίνονται πολιτικά, αλλά οδηγούνται από έμπειρους άνδρες της Τροχαίας (σ.σ. αυτά που στην καθομιλουμένη αποκαλούνται από πολλούς «ασφαλίτικα»). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα τέσσερα εξ αυτών έχουν ιπποδύναμη άνω των 200 ίππων έκαστο, βρίσκονται σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ σταθμευμένα ή εν κινήσει και είναι εξοπλισμένα με φωτογραφικό ραντάρ.

Φωτογραφία: Zarpanews.gr

Κλείνουμε με την αιχμή του δόρατος των τμημάτων Τροχαίας του ΒΟΑΚ, δύο κορυφαίων επιδόσεων μοντέλα που κυκλοφορούν από Χανιά έως Λασίθι και επεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Μπορεί να μην υπάρχουν πληροφορίες για τι αυτοκίνητα πρόκειται, ωστόσο οι πηγές μας λένε πως μιλάμε για δύο μοντέλα με ιπποδυνάμεις 300 και 500 ίππων, αντίστοιχα. Σημειώστε πως, οι αστυνομικοί της Τροχαίας του ΒΟΑΚ που οδηγούν τα ισχυρά περιπολικά έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση οδήγησης και καταδίωξης σε υψηλές ταχύτητες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τόσο ιδιαίτερων οχημάτων.

Ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας ΒΟΑΚ, Αστυνομικός Yποδιευθυντής Χρήστος Παπαδάκης, δήλωσε στο zarpanews πως είναι σε διαδικασία προμήθειας και άλλων τέτοιων οχημάτων, καθώς είναι αυτοκίνητα που μπορούν να σταθούν σε ένα δρόμο με την ιδιαιτερότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΒΟΑΚ και μπορούν να αντιμετωπίσουν την τυχόν παραβατική συμπεριφορά ή οποιοδήποτε άλλο συμβάν. Χαρακτηριστική της πρόθεσης των ανδρών της Τροχαίας είναι η δήλωση του κ. Παπαδάκη «Όσο γρήγορος και αν είναι κάποιος οδηγός θα εντοπιστεί, θα ακινητοποιηθεί και θα του βεβαιωθεί παράβαση».

Φωτογραφία: Zarpanews.gr
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν οδηγοί που δεν συμμορφώνονται: «Ήταν ένας γρήγορος οδηγός, που προσπέρασε με ταχύτητα συμβατικό όχημα της υπηρεσίας. Ο συνάδελφος έκανε σήμα με φάρο και σειρήνες αλλά ο οδηγός ανάπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε. Αμέσως δόθηκε σήμα σε ένα έγχρωμο περιπολικό από τα γρήγορα. Δύο χιλιόμετρα πιο κάτω ο οδηγός ακινητοποιήθηκε και του βεβαιώθηκε η σχετική παράβαση. Ο παραβάτης οδηγός μάλιστα είχε ένα γρήγορο αυτοκίνητο 400 ίππων».