Καστελλόριζο: «Ας έρθουν» οι κολυμβητές του Ακάρ – Τους… περιμένουν!

Αστεία τουρκική προπαγάνδα – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο το ανατολικό Αιγαίο την ώρα που οι Τούρκοι φωνάζουν για αποστρατικοποίηση νησιών

Λεκτικές προκλήσεις, προπαγανδιστικά βίντεο, απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση νησιών και απειλές ακόμα και για απόβαση στο Καστελλόριζο. Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνει η Τουρκία στις αρχές του 2022, κλιμακώνοντας την εχθρική στάση εναντίον της Ελλάδας και βάζοντας «φρένο» στις όποιες προοπτικές αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αν και ο Ερντογάν δείχνει διατεθειμένος να συμβιβαστεί απέναντι σε παραδοσιακούς αντιπάλους του αραβικού κόσμου ή ακόμα και με το Ισραήλ, δεν επιδεικνύει την ίδια διάθεση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες απειλεί καθημερινά με εισβολές και Αττίλες.

Λογικό, θα ισχυριστεί κάποιος καθώς, με την τουρκική οικονομία διαλυμένη και το λαό στην ανέχεια, η διεύρυνση του πλαισίου διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας καθίσταται εθνική πολιτική και απαραίτητη για τον προεκλογικό αγώνα του βυθιζόμενου στις δημοσκοπήσεις κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις άλλωστε των Τσαβούσογλου και Ακάρ περί αποστρατικοποίσης ελληνικών νησιών και η… αγωνία της τουρκικής ηγεσίας για την ευημερία του ελληνικού λαού, που θα πληρώσει πανάκριβα τα εξοπλιστικά προγράμματα, επιβεβαιώνουν τον πανικό της Άγκυρας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βάζει «ταφόπλακα» στα επεκτατικά σχέδια του καθεστώτος.

Φυσικά, από το πλαίσιο των απειλών και των διεκδικήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει η τουρκική προπαγάνδα, με την περίφημη πλέον μονταζιέρα του καθεστώτος να έχει πάρει «φωτιά» και τους Τούρκους υπουργούς να νομίζουν ότι επειδή κοροϊδεύουν τον ταλαιπωρημένο από τη φτώχεια τουρκικό λαό, μπορούν να ξεγελάσουν και τους υπόλοιπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το προπαγανδιστικό βίντεο που στοχεύει το Καστελόριζο και δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Αρχικά στο βίντεο ακούγονται οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ πως το Καστελόριζο είναι σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία και οι σπουδαστές της ακαδημίας Πολέμου μπορούν να φτάσουν εκεί κολυμπώντας. Στη συνέχεια, στο βίντεο δείχνει έναν χάρτη με τα τουρκικά παράλια και το Καστελλόριζο και ακολουθούν Τούρκοι σπουδαστές να κολυμπούν μέχρι μια ακτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα φτάσουν και στις ελληνικές ακτές.

Μάλιστα. Μόνο που η ναυτική ακαδημία βρίσκεται στον Βόσπορο κοντά στην Κωνσταντινούπολη και οι Τούρκοι κομάντος έφτασαν μέχρι το νησάκι Tuzla στη Μαύρη Θάλασσα, που φυσικά απέχει εκατοντάδες μίλια από το Καστελλόριζο.

Το τουλάχιστον γραφικό βίντεο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, μιας και σε όλο το Σύμπλεγμα της Μεγίστης οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα απόρθητο φρούριο, με πλοία, υποβρύχια και φυσικά Έλληνες κομάντο και στρατιώτες πανέτοιμους να απαντήσουν σε κάθε κίνηση των Τούρκων.

Θυμίζουμε άλλωστε το επικό κάζο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στους Τούρκους, που ενώ εκείνοι έψαχνα παντού τα ελληνικά υποβρύχια, εκείνος έδωσε εντολή στον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ να αναδυθεί έξω από το λιμάνι του Καστελλόριζου, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα.

Ο Χουλουσί Ακάρ γνωρίζει καλά το πόσο έτοιμοι και αποφασισμένοι είναι οι Έλληνες στρατιώτες σε Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη. Το είχε διαπιστώσει και πριν 3 χρόνια όταν τουρκικό ελικόπτερο προσπάθησε να πετάξει πάνω από τη Ρω για να «μετρήσει» τον βαθμό αντίδρασής μας και δέχτηκε τροχιοδεικτικά πυρά από τις ελληνικές δυνάμεις του νησιού.

Όσο για τους Έλληνες κομάντο, από την πρώτη κρίση με το ORUC REIS το 2020, έκαναν σπίτι τους όλες τις κρίσιμες νησίδες και βραχονησίδες του Αρχιπελάγους. Όχι μόνο στη νευραλγική περιοχή του Συμπλέγματος της Μεγίστης, αλλά και σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, πανέτοιμοι κάθε στιγμή για όλα τα ενδεχόμενα. Οι εικόνες των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων οπλισμένων σαν «αστακοί», μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά τα Χριστούγεννα ή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ή με τον Αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση στο Καστελλόριζο τις ημέρες των Χριστουγέννων, προκαλούν νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, που αντιλαμβάνεται πως ακόμα και από το πιο μικρό νησάκι μπορεί να «ξεφυτρώσει» Έλληνας καταδρομέας με βαρύτατο οπλισμό.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του τη συνεχή ενίσχυση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μιας και γνωρίζει από πρώτο χέρι τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξουν οι Έλληνες κομάντο σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου.

«Οι Τούρκοι τη δουλειά τους, με τα βίντεο και τις προκλήσεις και εμείς τη δική μας, με συνεχή εκπαίδευση, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», διαμηνύουν έμπειρα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, τονίζοντας πως η επαγρύπνηση πλέον είναι 365 μέρες το χρόνο.