Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τιμή στους φρουρούς της Πατρίδας μας – Ευγνωμοσύνη, περηφάνεια

Ένοπλες Δυνάμεις: «Μητρός τε και Πατρός και των προγόνων απάντων τιμιώτερον και σεμνότερον και αγιώτερον εστίν η Πατρίς και εν μείζονι μοίρα και παρά τοις Θεοίς και παρ΄ ανθρώποις τοις νουν έχουσι» (Σωκράτης)

Από τις σημαντικότερες ημέρες του έτους είναι η 21η Νοεμβρίου για τη χώρα μας καθώς, αποτελεί διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα, πανηγυρίζουμε με θρησκευτική ευλάβεια, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου και ταυτόχρονα, γιορτάζουμε και τιμούμε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο συνδυασμός, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Διότι, η προσαγομένη στο Ναό του Θεού, είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων, η προστάτιδα του φιλοχρίστου και ενδόξου Στρατού μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, θέτουν το έργο, την αποστολή και την επιτυχία τους, κάτω από τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού.

Σήμερα, κάθε πολίτης εκφράζει την ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση και το σεβασμό του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μας κάνουν υπερήφανους, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας. Είναι αυτοί που υπερασπίζονται καθημερινά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και παράλληλα σε καιρό ειρήνης, υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο προσφέροντας πολύτιμη και πολυδιάστατη βοήθεια στην Πολιτεία, όποτε κι αν απαιτηθεί.

Και μπορεί σήμερα να θεωρούμε την ελευθερία της Πατρίδας μας δεδομένη και να εφησυχάζουμε, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι πάντα παρόντες. Πρόκειται για μια αφελή αυταπάτη και μάλιστα πολύ επικίνδυνη. Διότι είναι απολύτως βέβαιο ότι ο εχθρός θα εμφανισθεί και θα μας απειλήσει όταν αντιληφθεί τη δική μας ολιγωρία ή αδυναμία.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Πατρίδα μας είναι πολύ τυχερή που έχει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ανθρώπους άξιους, ικανούς, έμπειρους, αποφασιστικούς, αποτελεσματικούς και κυρίως χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με μεθοδικές κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχει καταφέρει σε άριστη συνεργασία και συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία να ενισχύσει εξοπλιστικά τους τρεις Κλάδους, βάζοντας στην ελληνική φαρέτρα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που κάνουν τη διαφορά στην διαμάχη με την Τουρκία. Τα 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οι 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, η αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper και φυσικά η ενίσχυση των τριών Κλάδων με ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της σπουδαίας δουλειάς που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα στράτευμα άριστα εκπαιδευμένο, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς, ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερασπίζονται το ύπατο αγαθό της ασφάλειας και ελευθερίας.

Ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός έχει καταφέρει να ανυψώσει σε πρωτοφανή επίπεδα το εθνικό φρόνημα, το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία της Εθνικής Άμυνας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι στο «σημείο μηδέν» και η Τουρκία απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα, να βγαίνει μπροστά ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, να καθησυχάζει και να ενθαρρύνει με το λόγο του τον ελληνικό λαό, λέγοντας με σθένος ότι «δεν φοβόμαστε, είμαστε έτοιμοι και θα επιφέρουμε σοβαρό πλήγμα σε όποιον διανοηθεί να μας αμφισβητήσει».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Δεν θα μπορούσαμε επίσης να παραλείψουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το ΓΕΕΘΑ στην πανδημία του κορονοϊού, με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τους στρατιωτικούς γιατρούς να τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας, ενώ με την επιχείρηση «Ελευθερία», τα εμβόλια κατά της Covid-19 έφτασαν με τη βοήθεια του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης, σε κάθε φυσική καταστροφή, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην Πολιτεία, συνδράμοντας με προσωπικό και Μέσα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Στο ΓΕΣ, ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, η «ήρεμη και αποτελεσματική δύναμη» των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει καταφέρει να «θωρακίσει» Έβρο και νησιά, στέλνοντας μηνύματα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας στην Άγκυρα με κάθε ευκαιρία.

Στην υγειονομική κρίση, η προσφορά του ΓΕΣ ήταν από την πρώτη στιγμή πολύτιμη, με τα στρατιωτικά εργοστάσια να ανταποκρίνονται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες, τόσο στην διάθεση αντισηπτικών και μασκών, όσο και στην συνδρομή με κλίνες και ιατρικό προσωπικό.

2831037.jpg
Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Στον Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση πιστώνεται και η σταδιακή βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων σε πολλά στρατόπεδα της Επικράτειας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τις αεροδιακομηδές από τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, που σώζουν καθημερινά ζωές Ελλήνων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ακόμα και στο πιο απομονωμένο νησάκι του Αιγαίου.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, είναι αναμφισβήτητα ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, όπως τόνιζαν άλλωστε με νόημα στο ελληνικό «Πεντάγωνο» κατά την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, το 2020.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης, την αποφασιστικότητα και την ελληνική ναυτοσύνη.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

Στον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη πιστώνεται επίσης και ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του Στόλου με νέα οπλικά συστήματα. Μεταξύ αυτών, οι κορυφαίες παγκοσμίως γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, τα επτά ελικόπτερα Romeo με τις εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τουλάχιστον 4 κορβέτες και φυσικά τον εκσυγχρονισμό των πλοίων που έχει ήδη στη διάθεσή του ο Στόλος μας.

Aξίζει να τονίσουμε πως η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού κατάφερε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, να «θωρακίσει» πλήρως τόσο στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού όσο και τις παραγωγικές Σχολές. Τα κρούσματα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είναι ελάχιστα και όλα τα πλοία του Στόλου μας δεν έχουν σταματήσει λεπτό την επιχειρησιακή τους δράση. Η επίδειξη σημαίας από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό κόλπο, την Αδριατική και τον… Ατλαντικό, είναι χαρακτηριστική της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Στόλος μας.

Στην Πολεμική Αεροπορία, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο μεθοδικός, ψύχραιμος και πολύπειρος Ίκαρος, έχει καταφέρει να καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία απόλυτη κυρίαρχο στο αέρα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με τους Έλληνες πιλότους να συγκαταλέγονται δικαίως στην ελίτ των αεροπόρων παγκοσμίως.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, έκλεισε η συμφωνία προμήθειας των 24 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27 και η αναβάθμιση των F-16 block50 σε block 52.

blioumis.jpg
Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης

Εκτός από την ηγεσία, σήμερα 21 Νοεμβρίου, τιμούμε επίσης τα στελέχη και τους στρατεύσιμους των Ενόπλων Δυνάμεων. Τιμούμε τους άνδρες και τις γυναίκες που διατηρούν ψηλά το φρόνιμα, τα οράματα και τα ιδανικά τους, με πάθος και πίστη στο λειτούργημα που επιτελούν, με αποφασιστικότητα και ψυχικό σθένος για να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή, αν αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, σήμερα, σε αυτή τη σπουδαία γιορτή της 21ης Νοεμβρίου, σκύβουμε ταπεινά το κεφάλι και αποτίουμε φόρο τιμής και σε αυτούς που προσέφεραν τη ζωή τους, το πολυτιμότερο αγαθό, για την υπεράσπιση της Πατρίδος μας.

Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη Αρετή από την υπεράσπιση των βωμών και των εστιών, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, από κάθε ξένη επιβουλή. Αυτό πρέπει και σήμερα να είναι το καθήκον του κάθε Έλληνα. Και στην επιτέλεση αυτού του καθήκοντος, εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, βασικός συμπαραστάτης θα είναι η Υπεραγία Θεοτόκος.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Χρόνια Πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Η Παναγία πάντα να σας προστατεύει!