Τζιχαντιστής: Από τρομοκράτης… «οικογενειάρχης» στην Αθήνα – Ο ακρωτηριασμός και η αλλαγή ζωής

Τζιχαντιστής: Ο Ιρακινός εκτιμάται ότι εγκατέλειψε τα εδάφη που ελέγχονται από τζιχαντιστές λόγω του τραυματισμού του

Σοβαρό τραυματισμό στο πόδι στις εμπόλεμες ζώνες όπου επιχειρούν οι τζιχαντιστές είχε ο 34χρονος, ο οποίος συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας για τρομοκρατία και σύνδεση με τον ISIS.

Μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών γνώριζαν για τη δράση του και είχαν λεπτομέρειες για το προφίλ του. Ο τραυματισμός του στις εμπόλεμες ζώνες είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών ειδικών υπηρεσιών, να τερματίσει την επιχειρησιακή του δράση στις τάξεις του ISIS. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι ο 34χρονος εκτιμάται ότι δεν έκανε μόνο κηρύγματα υπέρ των τζιχαντιστών αλλά είχε και επιχειρησιακή εμπειρία.

Ο Ιρακινός εκτιμάται ότι εγκατέλειψε τα εδάφη που ελέγχονται από τζιχαντιστές λόγω του τραυματισμού του. Ο 34χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργείο αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τον ακρωτηριασμό του ποδιού του. Το 2018 εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα, περνώντας από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο. Στην Αθήνα ταξίδεψε η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά του. Στην Αθήνα ο Ιρακινός επιχείρησε να «διαγράψει» το προφίλ του τρομοκράτη και να φιλοτεχνήσει το προφίλ του οικογενειάρχη, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα του και δικαιούται πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη.

Κατά το παρελθόν είχε παρουσία σε βίντεο των New York Times που είχε δημοσιευτεί το 2014, στο οποίο εμφανίζεται να κραδαίνει όπλο.

Το βίντεο επιβεβαιώνει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι ο 34χρονος ήταν τζιχαντιστής και επικίνδυνος επί σειρά ετών. Βρισκόταν στις εμπόλεμες ζώνες και υιοθετούσε την βίαιη και δολοφονική ρητορική των τζιχαντιστών.

Ο 34χρονος φαίνεται στο βίντεο οπλισμένος, δίπλα από άλλους τζιχαντιστές. Είναι ένα από τα βίντεο που είχαν τραβήξει οι ίδιοι οι τζιχαντιστές για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο 34χρονος οδηγήθηκε χθες Τρίτη στον Εισαγγελέα. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που αφορά στην ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο συλληφθείς ζούσε μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του σε διαμέρισμα στην Ομόνοια.