Ερντογάν: Ψάχνεται για «θερμό» επεισόδιο μετά τον εξευτελισμό – Τον περιμένει «Παρμενίων» στο Αιγαίο

«Ατσάλινη ασπίδα» των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο – «Τρικυμία» στο κρανίο του Ερντογάν μετά την ντροπιαστική παρουσία του στις ΗΠΑ και την άρνηση του Μπάιντεν να τον συναντήσει.

Με επίδειξη ισχύος σε κάθε πεδίο, συνεχή εκπαίδευση, διπλωματική κινητικότητα και εξοπλιστική ενίσχυση απαντά η Ελλάδα στο κρεσέντο προκλητικότητας από το τουρκικό καθεστώς.

Τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» και η πλήρης απαξίωση που δέχτηκε από την αμερικανική ηγεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, έχουν φέρει τον Ταγίπ Ερντογάν στα όρια του νευρικού κλονισμού. Παρά τις εμμονικές προσπάθειες να κλείσει στις ΗΠΑ ένα ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, η απάντηση που λάμβαναν οι «λυτοί και δεμένοι» που επιστράτευσε ο Τούρκος πρόεδρος για να πείσουν τον «πλανητάρχη» Μπάιντεν ήταν πάντα, «Νο».

Το ερώτημα βεβαίως είναι, πού θα οδηγήσει η «τρικυμία εν κρανίω» στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ο «σουλτάνος» βλέπει πλέον να απομονώνεται και επίσημα από τη Δύση, ενώ οι εικόνες από την Ελλάδα, με τις αραβικές σημαίες της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας να κυματίζουν δίπλα στην ελληνική κατά τη διάρκεια της άσκησης «HERCULES 21», προκαλούν την οργή της Άγκυρας.

Και μπορεί η Τουρκία να έχει τείνει χείρα φιλίας προς τον αραβικό κόσμο, προτάσσοντας το γεγονός ότι είναι όλες βαθύτατα μουσουλμανικές χώρες, ωστόσο, όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί τις αναθεωρητικές βλέψεις του Ερντογάν και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολκής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές συμφωνούν πως όταν ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος δεν σκέφτεται καθαρά και αναζητά συνεχώς τρόπους για να «γυρίσει το παιχνίδι». Τα γεγονότα του 2020 επιβεβαιώνουν πλήρως την πολιτική του, ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει πλέον καλά ότι η Ελλάδα δεν αστειεύεται και δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τα παιχνίδια του «σουλτάνου».

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του καθεστώτος. Για το λόγο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση και απόλυτη ετοιμότητα όλων των Κλάδων, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και από την Κρήτη μέχρι την πιο απομακρυσμένη Μονάδα και φυλάκιο της ηπειρωτικής χώρας.

Από την Παρασκευή άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη εθνική, διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, «Παρμενίων 2021», με τη συμμετοχή του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και φυσικά των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Την ώρα λοιπόν που το τουρκικό καθεστώς κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, φλερτάροντας με το «θερμό» επεισόδιο, η Ελλάδα απαντά με «κλείδωμα» όλου του Αιγαίου για εκπαίδευση με πραγματικά πυρά.

Η άσκηση, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με τη σχετική NOTAM, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για την άσκηση όλο το Αρχιπέλαγος, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Καστελλόριζο, ενώ επισημαίνεται ότι την ίδια περίοδο έχουν και οι Τούρκοι άσκηση, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει «έκρυθμη» κατάσταση σε αέρα και θάλασσα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η στρατιωτική ηγεσία, εκτός από τις σαφείς οδηγίες για την άσκηση «Παρμενίων», έχει καταστήσει σαφές προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πως απαιτούνται κάθε στιγμή τρία βασικά πράγματα: ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα. Αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση τις επόμενες ημέρες, τότε θα λάβει για μια ακόμη φορά την απάντηση που της πρέπει.

Πηγή