Ποια διαβήματα; Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από πράξεις – «Σκληρό ροκ» από τους Έλληνες πιλότους

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα, με τον Ερντογάν να βάζει στο… κόλπο μετανάστες, ψαράδες, μαχητικά αεροσκάφη και το Λιμενικό της Τουρκίας – Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Ελλάδα, παρακολουθεί κάθε ενέργεια της Άγκυρας από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, επιδιώκει σκοπίμως να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, προκαλώντας τη χώρα μας σε θάλασσα και αέρα.

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τείνει χείρα φιλίας προς τις χώρες του αραβικού κόσμου, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αγνοώντας τις εκκλήσεις και τα διαβήματα επιμένει στην επιθετική πολιτική κατά της χώρας μας, όχι μόνο με εμπρηστική ρητορική, αλλά παράλληλα δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου στο Αρχιπέλαγος.

Για μια ακόμα φορά χρησιμοποιεί τους κατατρεγμένους μετανάστες για να προκαλέσει αποσταθεροποιητικές καταστάσεις στο ανατολικό Αιγαίο και να φέρει αντιμέτωπους Έλληνες και Τούρκους λιμενικούς. Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα από τα τουρκικά παράλια προς τις ελληνικές ακτές, με λέμβους γεμάτες με μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν προς τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν και κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών, οι λέμβοι συνοδεύονται μέχρι την οριογραμμή τουλάχιστον, από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Εκεί ωστόσο βρίσκεται το ελληνικό Λιμενικό, με σαφή εντολή να αποτρέψει την είσοδο των λεμβών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι προκλητικοί Τούρκοι ωστόσο, έχουν φτάσει να απειλούν ακόμα και τους Έλληνες λιμενικούς, κραδαίνοντας τα όπλα εναντίον τους.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκε επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, με τουρκική ακταιωρό να πλέει στην οριογραμμή για αρκετά λεπτά και τους Τούρκους να επιτίθενται λεκτικά στους Έλληνες λιμενικούς σημαδεύοντάς τους με όπλα.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι ψαράδες, γνωστά «όργανα» του τουρκικού καθεστώτος, όχι μόνο «κλέβουν» ή καταστρέφουν τα δίχτυα των Ελλήνων, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Λέρο και τους Φούρνους, αλλά επιχειρούν και να τους εμβολίσουν, απειλώντας τους πως… θα τους σφάξουν.

Το πρωί της Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία, με εντολή του Νίκου Δένδια, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη αλιεία τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είναι όμως αυτό αρκετό; με τον κίνδυνο για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου να είναι πλέον… καθημερινός!

«Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική»

Για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία. Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μπήκαν οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά – Τους «τσάκισαν» οι Έλληνες πιλότι

Οι Τούρκοι εμμένουν και στην ανόητη τακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Πραγματικά, το μόνο που κερδίζουν είναι να τρομοκρατούνται κάθε φορά που μπαίνουν στο FIR Αθηνών και τα ελληνικά μαχητικά τους εγκλωβίζουν στα όπλα τους.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (20/09) συνολικά 26 Τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Βρήκαν όμως μπροστά τους τα ελληνικά F-16 και τα Mirage 2000-5, τα οποία, παρά τη διαδικασία εμπλοκής που προκάλεσαν οι Τούρκοι, με… συνοπτικές διαδικασίες τους έβαλαν στο στόχαστρο.

Επισημαίνουμε πως τα έξι τουρκικά μαχητικά μπήκαν οπλισμένα, ενώ εκτός από τα μαχητικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό CN-235. Συνολικά, καταγράφηκαν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις.

Τούρκοι απειλούν να σφάξουν και επιχειρούν να βουλιάξουν Έλληνες ψαράδες στους Φούρνους

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί εδώ και πολλούς μήνες, τουρκικές τράτες να σαρώνουν κάθε γωνιά των ψαροτόπων μέσα στα ελληνικά νερά, σηκώνοντας δίχτυα και παραγάδια των Ελλήνων ψαράδων.

Ενα ακόμα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στους Φούρνους, όπου Τούρκοι ψαράδες όχι μόνο «έκλεψαν» τα δίχτυα των Ελλήνων, μέσα στα ελληνικά νερά, αλλά επιχείρησαν να τους εμβολίσουν, απειλώντας τους λεκτικά πως θα τους σφάξουν…

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς οι Τούρκοι δεν περιορίζονται στο να ψαρεύουν -παράνομα φυσικά- στα ελληνικά νερά, αλλά –όπως στην περίπτωση της Λέρου– κλέβουν και τα παραγάδια των Ελλήνων ψαράδων, οι οποίοι όχι μόνο είναι έξαλλοι με την απάθεια του Λιμενικού, αλλά εμφανίζονται πλέον και αποφασισμένοι αν δεν δουν άμεσα αλλαγή στάσης για την προστασία τους, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.