Ο Αστυνομικός Φωτεινός Παγιαύλας εξηγεί: “Γιατί είπα ναι σε απόσπαση από την Αθήνα στην Ορεστιάδα;”

Ο Φωτεινός, είναι ένα “φωτεινό” παράδειγμα Αστυνομικού με ήθος και παιδεία. Μέχρι πριν λίγες ημέρες ανήκε στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, ωστόσο τώρα βρίσκεται με απόσπαση στην Ορεστιάδα για να στελεχώσει ένα δύσκολο κέντρο, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας που βρίσκεται στο χωριό Φυλάκιο του Έβρου. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως αυτή η κίνηση μοιάζει σαν “αυτοτιμωρία”. Ωστόσο, ο Φωτεινός μας βάζει για άλλη μια φορά τα γυαλιά, εξηγώντας τα θετικά αυτής της απόσπασης μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook.

Α) Όταν υπάρχουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες (sic) το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. δύναται να αποσπαστεί προσωρινά. Αυτό γίνεται είτε αδαπάνως για το Δημόσιο (εγώ που αποσπώμαι θα πληρώνομαι μόνο το μισθό μου) είτε με δαπάνες Δημοσίου (θα παίρνω μισθό, συν εκτός έδρας αποζημίωση, συν χρήματα για να πληρώνω το μέρος που διαμένω).

Β) Ο λόγος που αποσπάστηκα στον Έβρο από την Υπηρεσία μου, την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, είναι για να στελεχώσω το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας που βρίσκεται στο χωριό Φυλάκιο του Έβρου.

Γ) Η διαδικασία είναι απλή: ήρθε το σήμα στην Υπηρεσία μου και όποιος ήθελε, τότε έκανε αίτηση για να αποσπαστεί. Η ζήτηση είναι μειωμένη, παρόλο που η απόσπαση γίνεται με δαπάνες Δημοσίου. Μια μικρή επισήμανση: στο συγκεκριμένο σήμα αναφέρεται ότι τα χρήματα που δίνει το ελληνικό Δημόσιο προέρχονται από Ευρωπαϊκά Ταμεία. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικά δεν επιβαρύνεται για την απόσπασή μου.

Δ) Πριν κάνα δίμηνο είχα βαρεθεί να απαντάω σε κόσμο που πίστευε ότι κάνω κάποιες ενέργειες με στόχο την ανάμειξή μου στην πολιτική ή δεν ξέρω τι άλλο. Είχα δηλώσει πως δεν μ’ ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και ίσα ίσα πως θα ρίξω στροφές με την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Κι αυτό γιατί μέσα στο 2017 θέλω να παντρευτώ (αν δεν το μετανοιώσει και η Ελένη δηλαδή!). Οπότε, δεν μ’ ενδιαφέρει και να βρίσκομαι στην Αθήνα, που είναι το κέντρο αποφάσεων.

Ε) Όσο είμαι στην ΕΛ.ΑΣ. δεν θα πεινάσω (εννοώ κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά). Εάν δεν πάρω κάνα μεγάλο δάνειο (όπως κάνανε άλλοι συνάδελφοί μου και τώρα τώρα είναι εγκλωβισμένοι), μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει θα πληρώνομαι. Αλλά αποκλείεται να ζήσω και μια τρυφηλή ζωή. Και από τους ελάχιστους τρόπους να συμπληρώσω το εισόδημά μου (με τίμιο τρόπο) είναι αυτές οι αποσπάσεις.

ΣΤ) Σχεδόν κάθε μήνα έχουμε και από μια νέα μείωση μισθού. Προχθές μας ανακοίνωσαν πως δεν θα πληρωθούμε 184€ δεδουλευμένα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι αδιανόητο και εγκληματικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο στον Έλληνα αστυνομικό, στον εργαζόμενο που προσφέρει το αγαθό της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, μέρος της αποζημίωσης που θα πάρω από την απόσπαση, θα πάει για να έχω την οικονομική σταθερότητα που υποτίθεται μου έχει εξασφαλίσει από την Πολιτεία.

ΣΤ) Το κακό με την απόσπαση είναι ότι θα χαθώ από τους δικούς μου ανθρώπους. Και υπό αυτό το πρίσμα δεν θα ζητούσα να αποσπαστώ αδαπάνως για το Δημόσιο.

Ζ) Από κει και πέρα θεωρώ πως αυτό το “ξεβόλεμα” με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Εδώ που ήρθα, όπως και στις άλλες αποσπάσεις, ελάχιστοι συνάδελφοι και άνθρωποι με ξέρουνε. Γενικά, μπαίνω στη διαδικασία να προσαρμοστώ σε ένα νέο εργασιακό αντικείμενο, σε νέους ανθρώπους, σε νέο περιβάλλον. Αυτό η κατσταση θεωρώ πως με εξελίσσει.

Η) Και το άλλο θετικό είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος μου είναι περισσότερος απ’ ότι είναι στην Αθήνα. Υπάρχει χρόνος για να γνωρίσω καλά τον τόπο που βρίσκομαι, για ταξίδια, για γυμναστική, για κάνα διάβασμα βιβλίου, για καλύτερη ενημέρωση των γενικών και αστυνομικών ειδήσεων. Επίσης, σε αυτόν τον παραπάνω χρόνο θα προσπαθήσω να παραμείνω πολλαπλασιαστής ενημερώσεων, ειδήσεων, αλήθειων, απόψεων και να τις καταθέτω.

Σας ακούω.