Φωτιά στην Εύβοια: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα – Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δάφνη – Εκκενώνεται το χωριό των Κεχριών, καθώς η πυρκαγιά οδεύει προς την Αγία Άννα

Παραμένει σε πλήρη εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στη Δάφνη Ευβοίας, με την φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η εκκένωση του χωριού των Κεχριών, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Αγία Άννα. Ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν τα χωριά Αμελάντες και Κεράμεια. Η πυρκαγιά συνεχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα και αναμένεται να μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας.

Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας: «Έχουμε ένα τεράστιο ενεργό μέτωπο»

«Ζούμε μία δύσκολη μέρα και πάλι και ζήσαμε μια δύσκολη νύχτα. Έχουμε ένα τεράστιο ενεργό μέτωπο από τους Κουρκουλούς μέχρι τους πρόποδες των Αμέλαντων. Είναι ανάγκη το μέτωπο αυτό να ελεγχθεί. Έχουμε καλέσει περισσότερες δυνάμεις στο σημείο. Ήδη το πρώτο πτητικό μέσο πάει να κάνει την πρώτη του ρίψη. Το μέτωπο είναι 5-6 χλμ. αυτή τη στιγμή. Στις 4 το πρωί εκκενώσαμε και άλλα δύο χωριά. Στους Κουρκουλούς η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια. Τώρα κινείται προς τη Σκεπαστή. Σίγουρα θα κινδυνεύσουν σπίτια», είπε στο mega, ο κ. Τσαπουρνιώτης.

«Θεωρώ ότι τα πτητικά μέσα θα έπρεπε να έχουν ενεργήσει πολύ νωρίτερα, για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εχθές είχαν καεί γύρω στις 36.000 στρέμματα, όμως η φωτιά καίει συνεχώς και σίγουρα θα είναι πολύ παραπάνω. Αν δεν ελεγχθεί η πυρκαγιά τις πρωινές ώρες σήμερα, θα είναι δύσκολη η κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην επαρχιακή οδό Λίμνης – Αιδηψού έχουν μαζευτεί κάτοικοι από τις Ροβιές, που δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Έφυγα εχθές γύρω στις 16.15 με τον πατέρα μου από το χωριό. Θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας να δούμε τι γίνεται. Άνθρωποι που ήταν στο χωριό μάς ενημέρωσαν ότι η φωτιά πέρασε και θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια μας. Εχτές εκτοπιστήκαμε πάνω από 1500 άνθρωποι. Δεν μας προστάτευσαν, αλλά δεν τους δίνουμε ευθύνες. Να μας ανοίξουν το δρόμο να πάμε στα σπίτια μας. Ο κόσμος έχει αρχίσει να εξαγριώνεται», είπε στην κάμερα του Mega ο κ. Νίκος, κάτοικος Ροβιών.