Φωτιά Βαρυμπόμπη: Ο ρόλος που έπαιξε το κοκτέιλ καύσωνα, υγρασίας και ανέμων

Συναγερμός στην Αττική από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα στη Βαρυμπόμπη- Δραματική είναι η κατάσταση

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για εκρήξεις σε πυλώνες υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται άμεσα κατοικημένες περιοχές- ωστόσο εκκενώθηκαν προληπτικά κάποιες βιομηχανίες. Νωρίτερα έκλεισε τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας (στην άνοδο στο ύψος της Λυκόβρυσης και στην κάθοδο στο ύψος του Αγίου Στεφάνου), ωστόσο άνοιξε λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του «The FLAME project» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης λόγω των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανάρτηση, αναμένουμε μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00).

«Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος) , γεγονός που έδρασε καταλυτικά ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος (Εικόνα 1). Η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουμε μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.»

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με το 112 να στέλνει μήνυμα στους κατοίκους των βορείων της Αττικής προκειμένου να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες.