Σημαντικά αποτελέσματα από φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, σε επιχειρήσεις, για τον έλεγχο τήρησης της φορολογικής, ασφαλιστικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο των ελέγχων σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Θεσσαλονίκης, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε πρατήριο υγρών καυσίμων αντίστοιχα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σημαντικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και λαθρεμπορία υγρών καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, σε έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Οκτώβριο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Καμένα Βούρλα, από την αντιπαραβολή που πραγματοποιήθηκε στα τηρούμενα φορολογικά Βιβλία της επιχείρησης, για τα διαχειριστικά-φορολογικά έτη από 2002 έως και 2016, διαπιστώθηκε:
Μη έκδοση φορολογικών παραστατικών, συνολικής αξίας 611.377,84 ευρώ,
Υποβολή ανακριβών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και απόκρυψής του, συνολικού ποσού 63.991,62 ευρώ,
Αποφυγή πληρωμής Φόρου Εισοδήματος, συνέπεια υποβολής ανακριβούς δήλωσης, συνολικής αξίας 168.099,88 ευρώ.
Για τις παραβάσεις ενημερώθηκε η αρμόδια Δ.Ο.Υ για την επιβολή των προβλεπόμενων Διοικητικών κυρώσεων.
Επίσης, σε έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Αύγουστο σε πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι:
Τα φυσικά αποθέματα του πρατηρίου υπερέβαιναν των λογιστικών κατά 3.264,39 λίτρων υγρών καυσίμων, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας.
Προμήθεια, αποθήκευση και εμπορία 383.108 λίτρων υγρών καύσιμων άνευ αδείας από την προμηθεύτρια εταιρεία, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων για την «Οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις».
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος της ιδιοκτήτριας του πρατηρίου υγρών καυσίμων και της προμηθεύτριας εταιρείας και υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Για τις παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Τελωνείο και Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.