“Μονόδρομος” ο αγώνας της Π.Ο.ΑΣ.Υ για την αναβάθμιση και αναγνώριση των σπουδών μας στην Αστυνομική Ακαδημία.

Το ζήτημα της αναβάθμισης των σπουδών μας στην Αστυνομική Ακαδημία, αλλά και της αναγνώρισης αυτών ,αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ιερή και πρωταρχική επιδίωξη για την Ομοσπονδία μας.

Δόθηκε ένας αγώνας από πλευράς Ομοσπονδίας μακροχρόνιος με πολλούς “αντιπάλους” και “πολέμιους” της εξέλιξης ,που ολοκληρώνεται όμως με επιτυχία ,γιατί εξαρχής θωρακίστηκε με επιμονή ,υπομονή και μεθοδικότητα .

Ο στόχος της Ομοσπονδίας μας αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα ήταν σαφέστατα η εναρμόνιση της Αστυνομικής Ακαδημίας  με την διαδικασία της Μπολόνια, με απλά και κατανοητά λόγια δηλαδή σε αυτό που αποκαλείται Ευρωπαϊκός Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να λάβει την θέση που της αρμόζει και η δικιά μας Ακαδημία και οι δικές μας Σχολές, που αν και είχαν στους κολπους σπουδαστές με υψηλότατο επίπεδο, παρόλο αυτά αδυνατούσαν να πιστοποιήσουν την “αξία” των σπουδαστών τους.

Η αρχή έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2020 όταν με την προσθήκη του άρθρου 36 σε νομοσχέδιο που αφορούσε ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας ,αυξήθηκε ο χρόνος σπουδών στην Σχολή Αστυφυλάκων αλλά δόθηκε και η δυνατότητα στους ήδη αποφοιτήσαντες από την Σχολή Αστυφυλάκων συναδέλφους μας, να παρακολουθήσουν ακαδημαϊκά σεμινάρια για την αναβάθμιση του πτυχίου τους.

Η συνέχεια ελπίζουμε οτι θα δοθει πολύ σύντομα με την κατάθεσή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Νομοσχεδίου που θα αναδιαρθώνει την Αστυνομική μας Ακαδημία και θα εντάσσει την Σχολή Αστυφυλάκων επιτέλους στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο υψηλό “επίπεδο” των συναδέλφων μας αρμόζει μια Ακαδημία,:

-Με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια
-Που να ανήκει στον Ευρωπαικό Χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
-Με πρόσβαση για τους απόφοιτους σε μεταπτυχιακά προγράμματα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
-Με επιστημονικό και διοικητικό συμβούλιο
-Με διδακτικό προσωπικό που θα επιλέγεται απο επιστημονικό συμβούλιο
-Με εφαρμογή συστήματος.διδακτικών πιατωτικών μονάδων
-Με προγράμματα σπουδών και συνεργασίες.με ΑΕΙ και ερευνητικά.κέντρα

Μέχρι τελικής δικαίωσης μόνο αγώνας και προσπάθεια για την αναβαθμιση των Σχολών μας!!!

Συνδρεβέλης Χρήστος
Γραμματέας ΔΣ ΠΟΑΣΥ

(Απόσπασμα απο την εκπομπή της ΠΟΑΣΥ “Αστυνομία και κοινωνία” με καλεσμένο τον αξιότιμο π.Πρύτανη Παντείου κ Τσάλτα Γρηγόριο)