Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη – Αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία

Νέες τουρκικές προκλήσεις καθώς την Τετάρτη σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, με τα ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρούν στην αναχαίτισή τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Το «ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο», για το οποίο είχε κάνει λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως δεν περιλάμβανε και τον ελληνικό εναέριο χώρο για την Άγκυρα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά οι Τούρκοι προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων, εκμεταλλευόμενοι ασκήσεις που κάνουν ανατολικά της Ρόδου.

Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, το μεσημέρι της Τετάρτης, έγιναν σχεδόν 10 παραβιάσεις με 14 ελληνικά μαχητικά να απογειώνονται και να αναχαιτίζουν τους Τούρκους, μετά από «αερομαχίες». Δυο από αυτές, μάλιστα, οδηγήθηκαν σε εμπλοκή.

Συγκεκριμένα υπήρξαν πέντε σχηματισμοί, με τέσσερα ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4, και τρία μεμονωμένα τουρκικά αεροσκάφη, 1 CN-235, 1 Ε/Π και 1 UAV, με τα τέσσερα από αυτά τα αεροσκάφη να είναι οπλισμένα. Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν εννέα ενώ έγιναν πέντε παραβιάσεις και δυο εμπλοκές.

Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και έφτασαν στο Βορειοανατολικό αλλά και το Νοτιανατολικό Αιγαίο, έτσι ώστε να αναχαιτίσουν τους Τούρκους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως είναι η πάγια πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας.