Πολεμική Αεροπορία: Πότε έρχονται τα Rafale – Στα… πιτς οι «οχιές» – Τι ισχύει για τα F-16 Block 50

Γυρίζει σελίδα η HAF – Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή του πρώτου Rafale – Μπήκε στα υπόστεγα της ΕΑΒ και το τρίτο F-16 Block 52+ που θα εξελιχθεί σε Viper

Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να παραμείνει τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προχωρώντας σε εξοπλιστική ενίσχυση και αναβάθμιση, που θα της εξασφαλίσει σαφή εναέρια υπεροχή.

Την ώρα που οι Αμερικανοί ψήφιζαν πανηγυρικά το νομοσχέδιο για την άμεση προμήθεια στη χώρα μας των καλύτερων μαχητικών 5ης γενιάς, των F-35, με ταυτόχρονη εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έφτανε η πληροφορία για το πότε θα παραδοθούν τελικά στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale.

Η 21η Ιουλίου είναι τελικά η ημερομηνία που η γαλλική Πολεμική Αεροπορία και η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault θα αποχαιρετήσουν ένα μαχητικό τους και θα το παραδώσουν στα χέρια των Ελλήνων χειριστών, σηματοδοτώντας έτσι την αλλαγή σελίδας στην HAF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και αρχικά σχεδιαζόταν η παράδοση να γίνει επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στη νέα «φωλιά» των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας, τελικά αποφασίστηκε η παράδοση των δύο πρώτων μαχητικών με τη γαλανόλευκη στα φτερά να γίνει επί γαλλικού εδάφους, με σκοπό να συνεχιστεί η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, η έλευση των Rafale στην Ελλάδα θα είχε μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό, αφού αναγκαστικά θα απέστρεφε και πάλι στη βάση του Mont den Marsan στη νότια Γαλλία προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη «φουρνιά» τεσσάρων Ελλήνων πιλότων βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης, πετώντας εδώ και καιρό μόνοι τους το γαλλικό υπερόπλο. Παράλληλα, έχει φτάσει στη Γαλλία και η δεύτερη «φουρνιά» Ελλήνων χειριστών που έχει ξεκινήσει να εκπαιδεύεται πάνω στα Rafale. Οι Γάλλοι μάλιστα δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το ρυθμό που αφομοιώνουν τα δεδομένα τα ελληνικά «γεράκια» αλλά και οι τεχνικοί που καλούνται να μάθουν τα πάντα γύρω από το νέο «όπλο» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τώρα, το πότε θα τροχοδρομήσουν τελικά στην 114 Πτέρυγα Μάχης παραμένει άγνωστο προς το παρόν. Ωστόσο, με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, εκτιμάται ότι ενδεχομένως και να έρθουν όλα μαζί το Φθινόπωρο στην Τανάγρα και να πετάξουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι η άριστη εκπαίδευση των χειριστών και των τεχνικών, με τις φιέστες να μην απασχολούν επί της παρούσης την ηγεσία του ΓΕΑ.

Είναι προφανές πως η Πολεμική Αεροπορία γυρίζει σελίδα και περνά στη νέα εποχή εκσυγχρονίζοντας σχεδόν το σύνολο του εναέριου Στόλου της. Δεν είναι μόνο τα Rafale και τα F-35 που αργά ή γρήγορα θα βάλουν τη γαλανόλευκη στα φτερά. Υπενθυμίζουμε πως «τρέχουν» εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα για την αναβάθμιση των μαχητικών που ήδη έχουμε στη φαρέτρα μας.

Ο εκσυγχρονισμός 84 F-16 στο επίπεδο Viper είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα κυλούν εντός χρονοδιαγράμματος. To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards, με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Παράλληλα, στα υπόστεγα της ΕΑΒ έχει μπει ήδη το τρίτο μαχητικό F-16 block 52+ adv, το οποίο εξελίσσεται σε Viper.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50, τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23-25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Πηγή