Καρέ-καρέ η “απόδραση” της κατηγορούμενης για το σκάνδαλο Energa στη Ν. Φιλαδέλφεια (βίντεο)

Το βίντεο που είχε ληφθεί από κάμερα ασφαλείας στην εθνική οδό, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 2016 και το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα» ήταν αυτό που οδήγησε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στον πρόσφατο εντοπισμό της 43χρονης κατηγορουμένης για το σκάνδαλο Energa Power Ελένης Σκλαβάκη που έσπασε το ειδικό βραχιολάκι επιτήρησης. Κατόρθωσε να μείνει ελεύθερη για περίπου 20 ημέρες, πριν συλληφθεί προ πενθημέρου στην Κηφισιά ύστερα από πολυήμερες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής.

Στο βίντεο, που αποτυπώνει καρέ-καρέ την πρώτη μεγάλη φυγή με το νέο σύστημα επιτήρησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, εικονίζεται η 43χρονη να καταφθάνει στο σημείο με μία μοτοσικλέτα, την οποία πιθανολογείται ότι οδηγούσε συγγενής της, και να επιβιβάζεται σε ΙΧ που έχει σταθμεύσει πίσω από βαν. Στο βίντεο φοράει ακόμη στο πόδι της το «βραχιολάκι», κάτι που φαίνεται να την εμποδίζει σχετικά στο βάδισμα. Λίγη ώρα αργότερα το έκοψε με ψαλίδι και το πέταξε σε κάδο απορριμμάτων.
Όπως έχει προκύψει από την περαιτέρω έρευνα και την ανάλυση του βίντεο, το ΙΧ ανήκει σε εταιρεία συγγενούς της και πιθανολογείται ότι το οδηγούσε ο 36χρονος σύζυγός της Πέτρος Νικολοθανάσης που ανεζητείτο και εκείνος για την υπόθεση της Energa Power αλλά δεν είχε εμφανισθεί ποτέ στις δικαστικές αρχές.
Πώς εντοπίσθηκε από το συγκεκριμένο οπτικό υλικό
Τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την ανάλυση του βίντεο οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. να δημιουργήσει «κλοιό» γύρω από το ζευγάρι των κατηγορουμένων για το οικονομικό σκάνδαλο και να θέσει υπό επιτήρηση κατοικίες συγγενών τους στα βόρεια προάστια. Τις έρευνες των αστυνομικών υποβοήθησαν ορισμένες σπασμωδικές, «αποκαλυπτικές» κινήσεις οικείων προσώπων τους, που συμμετείχαν στην υπόθαλψή τους.
Οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η φυγή της Ελ. Σκλαβάκη δεν ήταν «οργανωμένη» και αποφασίσθηκε λίγες ώρες πριν από την εξαφάνισή της, όταν το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να φορά «βραχιολάκι» παρά την παρέλευση 18μήνου από τον χρόνο σύλληψής της. Ακόμη εκτιμούν ότι οι αναφορές που υπήρχαν για φυγή της στην Πάτρα και ακολούθως στην Ιταλία δεν ήταν ορθές και ότι κύριος αρωγός του εγχειρήματός της ήταν ο αναζητούμενος σύζυγός της.
Σημειώνεται ότι η δίκη με 18 κρατουμένους για το σκάνδαλο Energa (η ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 – Νοεμβρίου 2012) βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ήδη υπάρχει εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή αρκετών από τους κατηγορουμένους.
Η 43χρονη, που ήταν γραμματέας στην εν λόγω εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατηγορείτο για «ξέπλυμα χρήματος» με τη συνδρομή του συζύγου της. Δεν είχε εμφανισθεί αμέσως στις διωκτικές αρχές και εντοπίστηκε σε δεύτερη «φάση» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πρώτη «φυγή» από το «βραχιολάκι»
Επρόκειτο για την πρώτη φυγή κρατουμένου από το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης στην Ελλάδα από τους συνολικά 11 που το χρησιμοποιούν σε λιγότερο από έναν χρόνο ουσιαστικής δοκιμής του. Ήδη δηλαδή δημιουργήθηκε ένα ποσοστό παραβίασης του συστήματος επιτήρησης της τάξης του 8% όταν το εξωτερικό υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα αφαίρεσής του και το ποσοστό παραβίασης κυμαίνεται από 0,05% έως 2%.
Στη Γαλλία, όπου υπάρχουν 13.000 κρατούμενοι χρήστες του συστήματος επιτήρησης, τα κρούσματα παράνομης αφαίρεσής του ήταν περίπου πέντε-έξι. Στη Νέα Ζηλανδία την περίοδο 2010-13 επιχείρησαν να αφαιρέσουν το σύστημα επιτήρησης 141 άτομα – σε ποσοστό περίπου 1%. Η ποινή που προβλέπεται για την παραβίαση του ηλεκτρονικού συστήματος είναι ένας χρόνος φυλάκισης. Ποινή φυλάκισης δύο ετών προβλέπονται για τον συνεργό του παραβάτη κρατουμένου.
Πηγή ρεπορτάζ και βίντεο: Το Βήμα