Έρχονται οι «πλωτοί κατάσκοποι»: Πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει μη επανδρωμένα σκάφη

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας εξετάζει οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού – Πανέτοιμο το Ισραήλ και η ELBIT να προτείνουν μη επανδρωμένα πλωτά σκάφη

Με στοχευμένες κινήσεις συνεχίζει η Ελλάδα την εξοπλιστική αντεπίθεση για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επιλέγει τη σύναψη συμμαχιών με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα φέρεται να έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση οπλικών συστημάτων που δεν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι στην κορυφή της λίστας, με τη χώρα μας να έχει ήδη βάλει στο οπλοστάσιό της δύο πανίσχυρα UAV’S HERON από το Ισραήλ.

Πέρα όμως από τους «ιπτάμενους κατασκόπους», οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν την απόκτηση και… πλωτών. Τι εννοούμε; Μην επανδρωμένα σκάφη για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Προοπτική σχεδιασμού, είτε για κατασκευή, είτε για προμήθεια, μη επανδρωμένων πλωτών μέσων για το Πολεμικό Ναυτικό».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε επιχειρησιακές και οικονομικές συνθήκες. «Υφίσταται σχεδιασμός για την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας «παρακολουθεί και αξιολογεί την εξέλιξη αντίστοιχων πειραματικών τεχνολογιών που αφορούν στην ανάπτυξη αμυντικού υλικού, ώστε κατά το σχεδιασμό των εξοπλιστικών απαιτήσεων – προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων να επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» επεσήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Υπάρχουν», συμπλήρωσε ο υπουργός, «εγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση αντίστοιχων εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, τα επιμέρους στοιχεία των οποίων εμπίπτουν στην κατηγορία του «Απορρήτου» και δε δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας».

Το Ισραήλ είναι μία χώρα με προηγμένη αμυντική βιομηχανία που παράγει τελευταίας τεχνολογίας αμυντικά συστήματα. Η εταιρεία ELBIT, η οποία ήδη συνεργάζεται στενά με την Αθήνα έχοντας παρουσιάσει μια σειρά από οπλικά συστήματα, διαθέτει δυναμική για κατασκευή και μη επανδρωμένων σκαφών.

ΔΕΙΤΕ ΤA ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ELBIT SYSTEMS:

Με τέτοια οπλικά συστήματα η το Ναυτικό μας γίνεται ακόμα πιο ισχυρό: