Μένιος Φουρθιώτης: Οδηγήθηκε στον ανακριτή – Οι κατηγορίες που κρίνουν την προφυλάκιση

Ανάσταση στο ανακριτικό γραφείο θα κάνει ο Μένιος Φουρθιώτης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του, που πέρασαν πριν τις 9 την πόρτα του ανακριτή το Μεγάλο Σάββατο

Ο παρουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με εννέα αδικήματα, εκ των οποίων τα δύο κακουργηματικής φύσεως. Τα αδικήματα που αποδίδονται στο Μένιο Φουρθιώτη είναι η σύσταση συμμορίας, η ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία, η ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία, η ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία, η ηθική αυτουργία στην προμήθεια/κατοχή εκρηκτικής βόμβας, η ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, η απόπειρα εκβίασης, η ψευδής καταγγελία και η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο 36χρονος κατά την προανάκριση αρνήθηκε τις κατηγορίες, ζητώντας να μιλήσει ενώπιον των δικαστικών αρχών. Πάντως, μετά την απολογία του θα πρέπει να αναμείνει την απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα για να δει αν θα κάνει Πάσχα εντός ή εκτός φυλακής. Πάντως, το διαβιβαστικό της αστυνομίας ήταν αποκαλυπτικό για την δράση του Μενιου Φουρθιώτη, αφού μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «κατήγγειλε αρχές για να έχει προστασία».

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχουν αναφορές ότι ο Μένιος Φουρθιώτης «είχε κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του κατά παραγγελία χτυπήματα και από την άλλη παρουσίαζε ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φύλαξη και συνοδεία», ενώ γίνεται λόγος για ανώνυμο τηλεφώνημα αγνώστου άνδρα ο οποίος «έδειξε» στις αρχές την εμπλοκή των κατηγορουμένων.

Τα «καψόνια» στους αστυνομικούς της φρουράς του

Τουλάχιστον δέκα περιστατικά με ακραίες συμπεριφορές και απαιτήσεις του Μένιου Φουρθιώτη περιγράφουν οι αστυνομικοί που πέρασαν από την φρούρησή του, σύμφωνα με ενημερωτικό απόρρητο σημείωμα της αστυνομίας. Διαπληκτισμοί και καβγάδες φαίνεται πως είναι η καθημερινότητα του παρουσιαστή, που ώθησε τους αστυνομικούς που τον φρουρούσαν στην κατάθεση αναφορών.

«Υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολής τους» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπηρεσιακό σημείωμα. Ο παρουσιαστής φέρεται να ζητούσε σε τακτική βάση από τους αστυνομικούς συνοδούς του, την επιβίβαση του στο υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, φέρεται να είχε προκαλέσει επεισόδια με υπάλληλο αλυσίδας εστίασης, πελάτη ζαχαροπλαστείου, αλλά και μια υπάλληλό του. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να είχε παράπονα και είχε υποβάλει δύο αναφορές για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς.

Τα περιστατικά που αναφέρουν οι αστυνομικοί:
  1. Στις 08/09/2020 αναφέρουν διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος αλυσίδας γρήγορου φαγητού. Μάλιστα, η υπάλληλος φέρεται να ήρθε σε αντιπαράθεση με τον παρουσιαστή καταλήγοντας στο αστυνομικό τμήμα.
  2. Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο για μια θέση πάρκινγκ.
  3. Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται. «Καθόλη τη διάρκεια της μετακίνησης μας προς τα στούντιο του καναλιού Έψιλον, ο παρουσιαστής μου ανέφερε ότι δέχτηκε στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο τρεις κλήσεις από απόκρυψη αριθμού, κλήσεις οι οποίες τον απειλούσαν για την σωματική ακεραιότητα από άγνωστο πρόσωπο με αντρική φωνή, γεγονός το οποίο συνέβη όπως εκ των υστέρων με ενημέρωσε, συνέβη και την προηγούμενη μέρα. Ζητώντας μου, πέρα από την αστυνομική συνοδεία για την οποία είμαι χωρισμένος από την υπηρεσία μου, να εκτελέσω και κάθε καθήκοντα σκοπού εγκαταστάσεων ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται σε όποιο κτίριο αυτός παραμένει» είπε ο αστυνομικός.
  4. Στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδα του στο κανάλι.
  5. Στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά. «Παρακαλώ όπως λάβετε γνώση του περιστατικού και να αποδεσμευτώ από την φύλαξη του στόχου για το λόγο της αναφοράς ταύτης. Διότι με την συμπεριφορά αυτή δεν μπορώ και δυσκολεύομαι να εκτελέσω τα προβλεπόμενα από την υπηρεσία καθήκοντα» σημειώνει ο αστυνομικός.
  6. Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για την συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος.
  7. Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.
  8. Στις 17/03/2021 ζήτησε να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας.
  9. Στις 24/03/2021 απαίτησε από ένα εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».
  10. Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.
Τι λένε οι συγκατηγορούμενοί του

Ο Γ.Π δήλωσε πως συνεργαζόταν με τον παρουσιαστή αρκετό καιρό, αλλά και πως ο τελευταίος του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο αστυνομικός που τον συνόδευε είχε επιχειρήσει να τον σκοτώσει. «Δεν δέχομαι τις κατηγορίες που μου λέτε. Ξέρω το Μένιο Φουρθιώτη από το 2010 όταν δούλευα στο κανάλι Έψιλον ως φύλακας. Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση. Κάποιες φορές με έπαιρνε για να τον συνοδεύσω από το κανάλι προς το σπίτι και στο ραδιοφωνικό σταθμό» περιέγραψε ο Γ.Π.

Ωστόσο, όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες ο παρουσιαστής τον κάλεσε μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Γ.Σ να τον συνοδεύουν στις διαδρομές του από και προς το κανάλι, καθώς φοβόταν για τη ζωή του η οποία κινδύνευε από τρομοκράτες. «Τις τελευταίες μέρες πήγα για συνοδεία του Φουρθιώτη μαζί με το Γ.Σ με τον οποίο δουλεύαμε μαζί στην φύλαξη του καναλιού και του ραδιοφωνικού σταθμού. Ο Φουρθιώτης μου είπε ότι κάποιος αστυνομικός που είναι στη φύλαξη του καναλιού αποπειράθηκε να τον σκοτώσει και γι’ αυτό μου ζήτησε να πηγαίνω περισσότερες ημέρες για την συνοδεία του. Μου είπε ότι δεν τον καλύπτει η αστυνομία γιατί του κόψανε τα άτομα και έχει πρόβλημα με τρομοκράτες» και συμπλήρωσε ότι τους ζήτησε να του βρουν άτομα για συνοδεία και security.

«Δεν θα πειράζαμε ποτέ άλλο δημοσιογράφο»

Ο ίδιος εξήγησε ότι από τα λεγόμενα του Μένιου Φουρθιώτη, αυτά τα άτομα που θα προσελάμβανε θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Βαξεβάνη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι για να βλάψει κάποιον. «Για ορισμένες από τις πράξεις που με κατηγορείτε, ο Φουρθιώτης μου είχε ζητήσει να του βρω τα άτομα. Εγώ του τα βρήκα και από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τίποτα για την εξέλιξη των γεγονότων που συνέβησαν ούτε και ο Γ.Σ. Δεν θα μπαίναμε σε καμιά άλλη διαδικασία ή πράξη σε βάρος άλλου δημοσιογράφου. Αυτό θέλω να το τονίσω» είπε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο Γ.Π.

Κλείνοντας ανέφερε ότι ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί με τον Γ.Σ για τον Φουρθιώτη από τις 19 Απριλίου 2021. «Επίσης θυμάμαι ότι πριν τρεις μέρες και χωρίς να έχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε για συνοδεία μας φώναξε στο κανάλι και μας είπε ότι και πάλι δεν έχει security στο σπίτι γιατί κανείς δεν θέλει να τον αναλάβει και γι’ αυτό μας ζήτησε να πηγαίνουμε για πιο πολλές ώρες. Δηλαδή μας ζήτησε σχεδόν να είμαστε όλη την ώρα μαζί του. Εγώ δεν συμφώνησα και εκείνος άρχισε να μας φωνάζει και να λέει: «Να πάτε να τους βρείτε. Βρείτε τους. Βρείτε τους. Μου έκαναν ζημιά», εννοώντας τα άτομα που το έκαναν τα χτυπήματα στο σπίτι του».

«Υποψιάστηκα ότι ήθελε άλλα πράγματα»

Κατηγορηματικά αρνήθηκε και ο Γ.Σ την εμπλοκή του στην υπόθεση, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ο Μένιος Φουρθιώτης αναζητούσε άτομα για να κάνουν επίθεση στο σπίτι του. «Όλα όσα γράφει η δικογραφία και κατηγορούμαι δεν τα έχω κάνει. Είμαι άνεργος και μου ζήτησε ο Γ.Π να πάω μαζί του για τη φύλαξη του Μένιου και στο party fm. Μου είπε ότι ο μισθός θα είναι 1500 € και αμέσως δέχτηκα. Με όλες αυτές τις πράξεις δεν έχουμε καμία σχέση ούτε εγώ ούτε ο Γ.Π. Υποψιάστηκα ότι ήθελε κι άλλα πράγματα αλλά δεν είμαι βέβαιος. Για ότι έχει κάνει ο Μένιος δεν ευθύνομαι εγώ. Λόγω λάθος συνεννόησης του Μένιου με τα άτομα που είχε βρει αυτός, έγιναν οι πράξεις που μας κατηγορείτε. Επίσης δεν κάναμε καμιά άλλη πράξη σε βάρος άλλου δημοσιογράφου» ανέφερε στην κατάθεσή του, εξηγώντας στη συνέχεια ότι το γενετικό του υλικό βρέθηκε επειδή είχε αφήσει ένα σάκο ορειβασίας στο κανάλι, ενώ ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί.