Μένιος Φουρθιώτης: Οι απειλές κατά αστυνομικών και τα στοιχεία «φωτιά» από τη δικογραφία

Στοιχεία-«φωτιά» για τον Μένιο Φουρθιώτη και τη συμπεριφορά του απέναντι στους αστυνομικούς περιλαμβάνουν η δικογραφία σε βάρος του και απόρρητο σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ.

Στοιχεία που αποκαλύπτουν την συμπεριφορά του Μένιου Φουρθιώτη απέναντι σε αστυνομικούς περιλαμβάνει η δικογραφία την ώρα που απόρρητο σημείωμα της ΕΛΑΣ καταγράφει σε δέκα σημεία διάφορα επεισόδια με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο πλέον παρουσιαστή.

Όπως προκύπτει ο Μένιος Φουρθιώτης υποστήριζε σε κατάθεσή του ότι κινδυνεύει από αστυνομικούς ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις και αιτήματα αυξήσεων από τους αστυνομικούς-συνοδούς του.

Την ίδια ώρα το απόρρητο σημείωμα της αστυνομίας που περιλαμβάνει 10 διαφορετικά περιστατικά από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, ο Μένιος Φουρθιώτης παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, να ζητά από αστυνομικούς

  • Να κάνουν τον οδηγό
  • Να κάνουν επιπλήξεις σε συνεργάτες του
  • Να κάνουν τους σεκιουριτάδες στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργαζόταν
  • Να απαιτεί και να μπαίνει στο υπηρεσιακό όχημα αν και αυτό απαγορεύεται

Ο Μένιος Φουρθιώτης έφτασε, δε, στο σημείο δύο ημέρες πριν συλληφθεί να θέσει τελεσίγραφο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. καταθέτοντας αίτηση στην οποία ανέφερε: «Ζητώ άμεσα εντός μίας ώρας την προσωπική συνοδευτική συνοδεία μου επί βάσεως 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και τη φρούρηση επί 24ωρου βάσεως 7 ημέρες την εβδομάδα της οικίας μου».

Τα αποσπάσματα της δικογραφίας

Στη δικογραφία παρατίθεται κατάθεση του Φουρθιώτη για τους πυροβολισμούς στο σπίτι του, με τον παρουσιαστή να αναφέρει ότι κινδυνεύει από αστυνομικούς:

«Ως εκδότης της κυριακάτικης εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», έχω ρεπορτάζ το οποίο θα δημοσιευόταν από το Μάρτιο του 2020 ως κεντρικό εξώφυλλο με τίτλο «Οι αστυνομικοί φρουροί λειτουργούν ως μπράβοι σε επιχειρήσεις – εκ του νόμου παράνομο». Οι σύνοδοι οι οποίοι είχα τότε και με ακολουθούσαν όντες οι ίδιοι εντός του προσωπικού μου οχήματος άκουγαν τις συνομιλίες μου με τους συνεργάτες της εφημερίδας προκειμένου να προβούν στη σύνταξη και στα στοιχεία για την ανάδειξη του ρεπορτάζ. Αυτό που σας αναφέρω έγινε κυρίως κατά το χρονικό διάστημα από τις 14 έως και τις 31 Μαρτίου», κατάθεσε ο παρουσιαστής.

Στη συνέχεια περιέγραψε περιστατικό που είχε με αστυνομικό και όπως υποστήριξε, ο αστυνομικός της δικής του φρουράς επιχείρησε να τον καλύψει, αφήνοντας τον να φύγει από το σημείο του διαπληκτισμού. Στη συνέχεια ο Μένιος Φουρθιώτης ανέφερε ότι δύο αστυνομικοί της φρουράς του γνώριζαν την πρόθεση του να δημοσιοποιήσει και το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Στο άκουσμα αυτό οι άνθρωποι αυτοί με πιεστικό τρόπο μου ζητάνε να μην προχωρήσω στην δημοσίευση του άρθρου. Περαιτέρω ο (…) ζήτησε 500 € μηνιαίως ως πρόσθετη αμοιβή για την φύλαξη μου πράγμα το οποίο κατήγγειλε στην υπηρεσία του. Ομοίως ο (…) μου ζήτησε 1500 € μηνιαίως προκειμένου να δεχθεί να οριστικοποιηθεί στην συνοδεία μου, προφασιζόμενός ότι έτσι συνηθίζεται, το οποίο επίσης κατήγγειλα στην υπηρεσία του. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της συνοδείας μου, που από μόνος του τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση, με προειδοποιούσε συνεχώς να μην προβώ στην εκτέλεση του δημοσιογραφικού λειτουργήματός και να δημοσιεύσω το άρθρο», ανέφερε ο παρουσιαστής.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι δύο αστυνομικοί της φρουράς του συνεργάζονται με έναν εν ενέργεια αστυνομικό, «ο οποίος τους τοποθετεί με μεροκάματο να φυλούν αποθήκες στην οδό Ορφέως, πίσω από την Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα και σε άλλα σημεία και επιχειρήσεις, όπως πάρκινγκ, γάμους, επιχειρηματίες». Ο παρουσιαστής έδωσε δε και όνομα, αλλά και κινητό τηλέφωνο προκειμένου οι αστυνομικοί να τον εντοπίσουν, ενώ ανέφερε πως ο ένας αστυνομικός του δουλεύει παράνομα σε εταιρία επίπλων.

Οι δέκα καταγγελίες από αστυνομικούς
  • Στις 08/09/2020 αναφέρουν διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος αλυσίδας γρήγορου φαγητού. Μάλιστα, η υπάλληλος φέρεται να ήρθε σε αντιπαράθεση με τον παρουσιαστή καταλήγοντας στο αστυνομικό τμήμα.
  • Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο για μια θέση πάρκινγκ.
  • Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται. «Καθόλη τη διάρκεια της μετακίνησης μας προς τα στούντιο του καναλιού Έψιλον, ο παρουσιαστής μου ανέφερε ότι δέχτηκε στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο τρεις κλήσεις από απόκρυψη αριθμού, κλήσεις οι οποίες τον απειλούσαν για την σωματική ακεραιότητα από άγνωστο πρόσωπο με αντρική φωνή, γεγονός το οποίο συνέβη όπως εκ των υστέρων με ενημέρωσε, και την προηγούμενη μέρα. Ζητώντας μου, πέρα από την αστυνομική συνοδεία για την οποία είμαι χωρισμένος από την υπηρεσία μου, να εκτελέσω και κάθε καθήκοντα σκοπού εγκαταστάσεων ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται σε όποιο κτίριο αυτός παραμένει» είπε ο αστυνομικός.
  • Στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδα του στο κανάλι.
  • Στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά. «Παρακαλώ όπως λάβετε γνώση του περιστατικού και να αποδεσμευτώ από την φύλαξη του στόχου για το λόγο της αναφοράς ταύτης. Διότι με την συμπεριφορά αυτή δεν μπορώ και δυσκολεύομαι να εκτελέσω τα προβλεπόμενα από την υπηρεσία καθήκοντα» σημειώνει ο αστυνομικός.
  • Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για την συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος.
  • Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.
  • Στις 17/03/2021 ζήτησε να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας.
  • Στις 24/03/2021 απαίτησε από ένα εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».
  • Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.