«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Εναέριο τείχος στο Αιγαίο – Μήνυμα ισχύος που κάνει έξαλλους τους Τούρκους

Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας δίνουν αποφασιστικές απαντήσεις στις απειλές του καθεστώτος – Εξαντλητική η συνεκπαίδευση Ελλήνων και ξένων χειριστών σε όλο το FIR Αθηνών

Απειλές πολέμου ο Ερντογάν; Συνεχής εκπαίδευση, εξοπλιστική ενίσχυση και εμβάθυνση των στρατηγικών συνεργασιών με χώρες – «κλειδιά» η Ελλάδα.

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς επιδίδεται στη γνωστή εμπρηστική ρητορική, απειλώντας μάλιστα με εμπόλεμη σύρραξη Αθήνα και Λευκωσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις φροντίζουν και πάλι να στείλουν δυναμικές απαντήσεις στο «παλάτι».

Φαίνεται πως ο «σουλτάνος»… ζορίστηκε βλέποντας το Αιγαίο να γεμίζει με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της σπουδαίας πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» και άρχισε πάλι να εκβιάζει, να απειλεί και να παραληρεί εναντίον του Ελληνισμού. Έφτασε μάλιστα να απειλεί και νέο… Αττίλα την Κύπρο, διαμηνύοντας πως τα τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να πλεύσουν προς τη Μεγαλόνησο, αν χρειαστεί.

Την ενόχληση της Άγκυρας, για την μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», καταδεικνύει και το παραλήρημα του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, για μία ακόμη φορά μίλησε για συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας και για προβοκάτσια από την πλευρά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ο Μπαχτσελί, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας», και έκανε λόγο για συνωμοσία που οργανώνει η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες εναντίον της Τουρκίας.

«Χρειάζονται στενή παρακολούθηση οι ασκήσεις που διεξάγονται υπό την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», είπε το πολιτικό δεκανίκι του Ερντογάν. «Οι εικονικές απειλές και οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας, εξαντλούν την υπομονή μας», δήλωσε.

Ο Μπαχτσελί υποστήριξε επίσης πως η Ελλάδα υποκινείται από ξένες δυνάμεις. «Οι μέντορες που βρίσκονται πίσω από την Ελλάδα παίζουν με το χάος, όταν με τις ασκήσεις αυτές παραβιάζονται τα σύνορά μας στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα. Αυτά είναι λάθη και σπέρνουν αέρα για μαζέψουν θύελλες».

Μεθοδικά και αποφασιστικά

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι απολύτως λογικός. Από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στην άσκηση συμμετέχουν η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία διακλαδική άσκηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης στη Μεσόγειο για το 2021, έχουν σχεδιαστεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με τον Αρχηγό, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να βάζει… δύσκολα στους πιλότους όλων των χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά και ξένα μαχητικά εκπαιδεύονται σε μεικτά σχήματα, με τις δύο ομάδες να χωρίζονται σε εχθρικά και φίλια αεροσκάφη.

Όσο για τις περιοχές που πετούν… όλος ο ελληνικός εναέριος χώρος. Από το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη, την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το Ανατολικό Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι βλέπουν τα ελληνικά φτερά μαζί με τα συμμαχικά να περνούν μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Πώς λοιπόν να μην «ζορίζονται» οι Τούρκοι όταν βλέπουν ακόμα και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να συμμετέχει στον «ΗΝΙΟΧΟ», την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία αδυνατεί να στείλει αεροσκάφη ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ;

Είναι αναμφισβήτητα ένα μήνυμα ισχύος, ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα κυριαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι Τούρκοι βλέπουν πανίσχυρες στρατιωτικά χώρες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και να σέβονται απόλυτα ελληνικά «γεράκια», καθιστώντας τον «ΗΝΙΟΧΟ» μία από τις κορυφαίες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως που τους πονάει περισσότερο, είναι πως ελληνικά και συμμαχικά μαχητικά σαρώνουν τις περιοχές τις οποίες εκείνοι αμφισβητούν. Όλο δηλαδή το ανατολικό Αιγαίο.

Η Χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς έχουμε οικοδομήσει και άλλες συμμαχίες με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και πανίσχυρες χώρες του αραβικού κόσμου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πλέον ένα ευρωτουρκικό θέμα συζήτησης και είναι δεδομένο πως όσο ο Ερντογάν θα υποστηρίζει ανοικτά ακραία κινήματα, όπως τους «Γκρίζους Λύκους», τόσο θα απομονώνεται και θα βοηθάει με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα να αναδείξει την αμετροέπεια της στάσης της, τα ανεδαφικά επιχειρήματα της και τις ανιστόρητες αιτιάσεις της, αναγκάζοντας φίλους, εταίρους και συμμάχους να αντιδράσουν έμπρακτα κατ’ αρχήν, με την συσπείρωση τους. Γιατί, ως γνωστόν, η Τουρκία μόνο με πράξεις καταλαβαίνει!

Πηγή