«Ενημέρωση περί νεοσύστατου συνδικαλιστικού οργάνου στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Λαμβάνουμε την τιμή να απευθυνθούμε σε Εσάς, αισθανόμενοι την ανάγκη να βάλουμε ένα φραγμό στην προσπάθεια παραπληροφόρησης, της οποίας και εσείς ο ίδιος, άθελά Σας γίνατε αποδέκτης λίγες μόλις ημέρες πριν, μέσω επιστολής, που απηύθυνε σε Εσάς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών [ΠΟΛ], εμφανιζόμενη ως εν πολλοίς αυτόκλητος εκπρόσωπος των Λιμενικών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος [Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.] αποτελεί αναγνωρισμένη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το έτος 2002. Μέλη μας είναι 18 νομίμως συνεστημένες, πρωτοβάθμιες Οργανώσεις του προσωπικού του Λ.Σ., οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά και υπηρεσιακά το σύνολο της χώρας και όλες τις βαθμίδες των στελεχών (Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες) και τις ειδικότητες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η συνολική αριθμητική δύναμη των εγγεγραμμένων στην Ομοσπονδία μας Λιμενικών ανέρχεται σε 6.000, αποτελώντας το 85% της συνολικής δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ως Ομοσπονδία συμμετέχουμε στα υπηρεσιακά συμβούλια, εκπροσωπούμε τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και έχουμε από κοινού δράση με τις αδελφές οργανώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, η νεόκοπη Π.Ο.Λ. συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 55/14-9-2020 Διάταξη του Ειρηνοδικείου Βόλου. Αναζητώντας στοιχεία για την σύσταση της εν λόγω Ομοσπονδίας με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι πρόεδρος της δεν ήταν άλλος από τον κύριο Κωνσταντίνο Κυράνη, ο οποίος όμως αποτελεί ακόμα και σήμερα εκλεγμένο αντιπρόσωπο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και είναι παράλληλα Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Κεντρικής Ελλάδος, η οποία είναι μέλος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. από το 2002 και ο ίδιος είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας. Επιπροσθέτως, ο κ. Κυράνης Κωνσταντίνος πριν τη μη επανεκλογή του στις τελευταίες αρχαιρεσίες της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας το 2019, έχει διατελέσει πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. το 2017, Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και ταμίας της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. επί σειρά ετών. Συνεπώς, τα ζητήματα εκπροσώπησης μέσα από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. γεννήθηκαν σε αυτόν μετά την αποτυχία της επανεκλογής του.

Η Π.Ο.Λ. αριθμεί συνολικά 150 περίπου φυσικά μέλη πανελλαδικά και ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στις αρχαιρεσίες της μεγαλύτερης ένωσής της ψήφισαν 73 άτομα τη στιγμή, που στην αντίστοιχη ένωση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ψήφισαν 1.853. Με βάση τα δεδομένα αυτά είναι προφανές, ότι η ΠΟΛ δεν αποτελεί απειλή για την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. καθώς δεν τίθεται οποιαδήποτε σύγκριση μεγεθών. Ουδείς, ωστόσο, δικαιούται να αυτοπροσδιορίζεται ως εκπρόσωπος των Λιμενικών και να τοποθετείται ως τέτοιος επί ζητημάτων όπως αυτό του ΠΔ 11/21 (ΦΕΚ Α’ 21/10-2-21) «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» πέραν της Ομοσπονδίας, που πραγματικά εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των Λιμενικών.

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. έχει ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη αμφισβητώντας την νομιμότητα της ίδρυσης της ΠΟΛ και επί της προσφυγής μας αναμένεται η έκδοση απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς είναι προφανές, ότι μέσω της εν λόγω Ομοσπονδίας μονάχα προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις αυτών, που σύστησαν την Π.Ο.Λ. εξυπηρετούνται.

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. έχει αποδείξει με την στάση της μέχρι σήμερα, ότι στέκεται απέναντι στα θέματα των συναδέλφων μας αλλά και απέναντι στην φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με απόλυτη σοβαρότητα και συνέπεια, μεριμνώντας για το καλό των Λιμενικών αλλά και το καλό της υπηρεσίας.

Ως εκπρόσωπος των Λιμενικών προσβλέπουμε στην στήριξή Σας για την επίλυση όλων των θεμάτων, που ανακύπτουν και απασχολούν τους συναδέλφους, που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις, υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο συμφέρον και τα υδάτινα σύνορα της πατρίδας μας.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,