Νέα Σμύρνη: Η ΕΛ.ΑΣ. σάρωσε τα social media και αποκάλυψε το σχέδιο των «συμφιλιωμένων» χούλιγκαν

Μέσω της στοχευμένης «σάρωσης» σελίδων στα social media, της επιτόπιας έρευνας αλλά και της αξιοποίησης των βίντεο από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, έφτασε η Αστυνομία στη σύλληψη του 30χρονου Ελληνο-ιρακινού, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι το άτομο που επιτέθηκε πρώτο και έριξε από τη μηχανή τον αστυνομικό της ομάδας Δράση που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Ο 30χρονος εργάζεται ως αποθηκάριος και μπήκε στο κάδρο των ερευνών πολύ γρήγορα. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάλαβαν αμέσως ότι το άτομο που έριξε κάτω τον αστυνομικό της ομάδας Δράση ήταν «εκπαιδευμένο». Επίσης, εξ αρχής υπήρξε εκτίμηση ότι προέρχεται από το χώρο των χούλιγκαν. Αμέσως μπήκε στο μικροσκόπιο η λίστα με τους «χαρτογραφημένους» οπαδούς των ομάδων της Αθήνας.

Οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., πριν ακόμα ξεκινήσει η συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, είχαν πληροφορίες για συμμετοχή οπαδών (ανάμεσά τους χούλιγκαν) από τουλάχιστον τέσσερις ομάδες της Αθήνας. Στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν αναρτήσεις βίας στα social media, που «προανήγγειλαν» τα όσα ακολούθησαν. Μάλιστα, ακόμα πιο αποκαλυπτικές ήταν αναρτήσεις που έγιναν σε κλειστές ομάδες στα social media.

Οι πληροφορίες των αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν μετά τη σύλληψη του 30χρονου, καθώς διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για άτομο που ήταν «χαρτογραφημένο» από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής ως οπαδός μεγάλης ομάδας της Αθήνας.

Ο 30χρονος χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς ως το άτομο που έκανε την αρχή για να δεχτούν άγρια επίθεση οι αστυνομικοί της ομάδας Δράση. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 30χρονος «σπρίντερ» (έτσι τον αποκαλούν οι αστυνομικοί λόγω της ταχύτητας με την οποία έτρεξε προς τον αστυνομικό-στόχο του) μετά την επίθεση της Τρίτης επέστρεψε στην «κανονική» του ζωή. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος εργάζεται ως αποθηκάριος σε κατάστημα στον Ασπρόπυργο, ενώ το σπίτι του βρίσκεται στη Μαγούλα. Όταν αστυνομικοί με πολιτικά της Κρατικής Ασφάλειας πήγαν, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης , στο σπίτι του, εκείνος κατάλαβε ότι είχε έρθει η ώρα να συλληφθεί και δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

«Σύμπραξη» χούλιγκαν

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρατήρησαν ότι στα επεισόδια της Τρίτης υπήρξε «σύμπραξη» χούλιγκαν διαφορετικών ομάδων, οι οποίοι παραμέρισαν τις μεταξύ τους διαφορές, με κοινό σκοπό τις επιθέσεις κατά της ΕΛ.ΑΣ. «Ήταν φανερό ότι συνυπήρξαν. Η παρατεταμένη απουσία τους από τα γήπεδα και από τα γηπεδικά επεισόδια, λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη ροπή τους προς τη βία, είχε ως αποτέλεσμα το συνασπισμό τους», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Σχέσεις με τα γήπεδα είχε, σύμφωνα με την Αστυνομία, και ο δεύτερος συλληφθείς για την επίθεση σε βάρος των αντρών της ομάδας Δράση. Πρόκειται για τον 22χρονο, ο οποίος έχασε το πορτοφόλι του στο σημείο όπου τραυματίστηκε σοβαρά το 24χρονος αστυνομικός. Το πορτοφόλι είχε μέσα την ταυτότητά του. Ο 22χρονος πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα να δηλώσει την κλοπή και εκεί συνελήφθη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Από τις «κεραίες» της ΕΛ.ΑΣ. δεν διέφυγαν και τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στη Νίκαια, όπου σε μία γειτονιά που δεν είναι «συνηθισμένη» σε επεισόδια βρέθηκαν περίπου 100 άτομα που επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Και σε αυτή την περίπτωση ερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ. εάν ανάμεσα στους κουκουλοφόρους υπήρχαν άτομα που είναι οπαδοί ομάδας.