«Πυρπολεί» την ειρήνη η Τουρκία: Βγάζει όλο το Στόλο στο Αιγαίο για την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα»

Στα άκρα και πάλι οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. 87 πλοία, ελικόπτερα, βατραχάνθρωποι και σκάφη του Λιμενικού στην άσκηση. «Βράζει» ο Ερντογάν με τους Αμερικανούς που πραγματοποιούν απόβαση στον Έβρο, την ώρα που το Σαρλ ντε Γκωλ πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο. 

Επικίνδυνα παιχνίδια, ικανά να προκαλέσουν ακόμα και «θερμό» επεισόδιο παίζει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, πυρπολώντας παράλληλα τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» πλέει στην «καρδιά» του Αιγαίου, το καθεστώς Ερντογάν ανακοίνωσε η διεξαγωγή της περίφημης στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, βάζοντας «φωτιά» στο διπλωματικό σκηνικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας η άσκηση «Mavi Vatan 2021» θα περιλαμβάνει περίπου 82 πολεμικά πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης, 12 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Θα συμμετάσχουν επίσης δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων και ομάδες «βατραχανθρώπων», επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, και από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Phantom F-4 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

Ακόμα θα δραστηριοποιηθούν και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, σε περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου. Όπως εκταμάται, θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος έχει ξεσηκωθεί εναντίον της χώρας μας, με αφορμή την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο. Μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ που μεταφέρουν ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοσέλιδο της Yeni Safak αναφέρει «Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;», ενώ η Hurriyet κυκλοφορεί με δημοσίευμα «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος χθες τη Σμύρνη έβαλε στο στόχαστρό του τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τονίζοντας ότι λένε ψέματα. Πρόσθεσε δε ότι για το προσφυγικό η Ε.Ε δεν έδωσε λεφτά στην Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην οποία έδωσε 3 δισ. ευρώ.

«Η Ε.Ε για 100.000 πρόσφυγες δίνει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, όμως για τους 4 εκατ. πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία δεν κάνει κάτι. Όταν συναντιόμαστε και μιλάμε μαζί, λένε συνέχεια ψέματα, ψέματα, ψέματα. Μας λένε τόσα δώσαμε, αυτά κάναμε. Που τα δώσατε; Δε στείλατε όλο το ποσό των 6 δισ. ευρώ που μας είχατε υποσχεθεί με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή