«Πύρινο βέλος 2020»: Εντυπωσιακές εικόνες από την μεγάλη άσκηση στην Κύπρο

Εκτελέστηκαν σενάρια που προσομοιάζουν με πραγματικές συνθήκες

Mε τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο πεδίο βολής Καλού Χωρίου, ολοκληρώθηκε η Διακλαδική Τακτική ‘Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία «ΠΥΡΙΝΟ ΒΕΛΟΣ – 2020» στην Κύπρο.

Η άσκηση εκτελέστηκε από 20 έως 22 Οκτωβρίου 2020 σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν Διοικήσεις και Σχηματισμοί του ΓΕΕΦ.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν με πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησής, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.

Το σχεδιασμό και την εκτέλεση της τελικής φάσης, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια τακτικού συγκροτήματος τεθωρακισμένων με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων και πυροβολικού, σχεδίασε και εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με τη συνδρομή της Διοίκησης Αεροπορίας, Ναυτικού, Καταδρομών και Πυροβολικού. Η τελική φάση περιλάμβανε επίσης σενάρια εκτέλεσης επιχειρήσεων από τις Ειδικές Δυνάμεις καθώς και αερομεταφορές με ελικόπτερα της ΔΑ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν από τους σχηματισμούς, τακτικά συγκροτήματα και τις διοικήσεις του ΓΕΕΦ, επί μέρους ασκήσεις «διπλής ενεργείας» μικρότερης κλίμακας, οι οποίες εξέταζαν σενάρια που αφορούσαν σε αγώνα εντός αστικών περιοχών, σε επιθετικές και σε αμυντικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στον θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών στο ναυτικό περιβάλλον από τα πολεμικά πλοία, ειδικές επιχειρήσεις από την ΜΥΚ και επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις επάκτιες συστοιχίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που αφορούσαν στην ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού, ειδικότερα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τον COVID-19.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο υπουργός ‘Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η ιεραρχία του ΥΠΑΜ και της ΕΦ, ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, απόστρατοι αξιωματικοί, ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κύπρο, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και η ομάδα των εθνοφυλάκων του ΤΕΘ Ορεστιάδας που συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ της 4ης Ταξιαρχίας.

Μετά το πέρας της ασκήσεως, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στατική έκθεση στρατιωτικών μέσων και λοιπών οπλικών συστημάτων.

Ο αρχηγός της ΕΦ, στην αποφώνησή του, συνεχάρη το προσωπικό για την προσπάθεια που κατέβαλε τόσο κατά την σχεδίαση όσο και κατά την διεξαγωγή της άσκησης. Επεσήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ΕΦ αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής για την διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταληκτικά, διαβεβαίωσε ότι η ΕΦ θα συνεχίσει την επαύξηση της ετοιμότητάς και της μαχητικής ισχύς της, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, με σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.