Oruc Reis: Μια ανάσα από το Καστελόριζο και τη… σύρραξη! Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Πόσο κοντά θα φτάσει το τουρκικό ερευνητικό; Σε θέσεις μάχης το Πολεμικό Ναυτικό, με το δάχτυλό στη σκανδάλη ο Στρατός Ξηράς σε νησιά και βραχονησίδες, σε ετοιμότητα η Αεροπορία – Οι κινήσεις της Αθήνας και η κρίσιμη πολιτική απόφαση.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να «τραβά το σχοινί» και να ωθεί τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να βάλουν το δάχτυλό στη σκανδάλη.

Μετά και τη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία φάνηκε και πάλι η απροθυμία των εταίρων μας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετική τακτική απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το καθεστώς Ερντογάν κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αθετώντας και τα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου», επί των οποίων η Αθήνα και η Άγκυρα είχαν συμφωνήσει για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με σαφές και μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο Ερντογάν έστειλε και πάλι το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, πυρπολώντας την όποια προσπάθεια να δοθεί χώρος στη διπλωματία. Στόχος του, να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα ακόμα και με την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου, ώστε να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για το μοναδικό ανοιχτό θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά με την βεντάλια των διεκδικήσεων ορθάνοιχτη (αποστρατικοποίηση νησιών, ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ζητήματα κυριαρχίας, έρευνας και διάσωσης κλπ κλπ).

Το Oruc Reis «αγγίζει» την κόκκινη γραμμή

Η 20η Οκτωβρίου βρίσκει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που εδώ και μερικές ημέρες «σκανάρει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα φτάσει το πρωί της Τρίτης (20.10), κοντά στις ακτές του Συμπλέγματος της Μεγίστης. Εκεί θα επιχειρήσει και πάλι στροφή προς τα νοτιοδυτικά, μαζί φυσικά πάντα με τις φρεγάτες και τις κορβέτες που το συνοδεύουν.

Το θέμα λοιπόν είναι αν στο σημείο εκείνο «σπάσει» και πάλι τα 12 ναυτικά μίλια. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν, καθώς, μπορεί το τουρκικό ερευνητικό να διέλθει από τα 14 μίλια, ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο ένα από τα υπόλοιπα σκάφη που το συνοδεύουν να επιχειρήσει να κινηθεί μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων. Θεωρείται άλλωστε εξαιρετικά πιθανό η τουρκική ηγεσία να δώσει εντολή προσέγγισης στα 6,5 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει η παράνομη navtex εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τι θα κάνει λοιπόν η Αθήνα σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό και ο τουρκικός στολίσκος αρχίσουν να πλέουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας; Ποια θα είναι η αντίδραση; Θα δημιουργήσει τείχος και θα συγκρουστεί με τα τουρκικά σκάφη; Το βέβαιο είναι πως θα αυξήσει την πίεση προς το τουρκικό ερευνητικό και τον τουρκικό στολίσκο. Άλλωστε, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τρόποι αντίδρασης υπάρχουν πολλοί και δεν είναι μόνο το στρατιωτικό πλήγμα, με την Ελλάδα να έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα προκρίνει σε αυτή τη φάση μια αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν την πρώτη κίνηση. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, το σχέδιο αντίδρασης για το ενδεχόμενο σύρραξης είναι έτοιμο και απαιτείται μόνο η πολιτική εντολή για να τεθεί σε εφαρμογή. Το τονίζουμε άλλωστε επανειλημμένα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες, σε άριστη κατάσταση και σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Μπορεί η Τουρκία να είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, αλλά η χώρα μας είναι ικανή να της επιφέρει τέτοιο πλήγμα που θα είναι ανεπανόρθωτο για εκείνη. Και πιστέψτε μας, αυτό το γνωρίζει καλά ο Ερντογάν! Θα μου πείτε τώρα, γιατί τότε η Τουρκία ωθεί την κατάσταση στα άκρα; Η απάντηση είναι πως η Άγκυρα ενορχηστρώνει τις κινήσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει τις Ένοπλές Δυνάμεις σε «απερισκεψία».

Με απλά λόγια, να σπάσει τα νεύρα μας και να είναι η Ελλάδα αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αυτή είναι ίσως και η παγίδα που θέλει η Τουρκία να πέσουμε. Μια επιθετική αντίδραση ενδεχομένως να μας έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην διεθνή σκηνή.

Ξαφνικά όλοι θα… ανακάλυπταν πως τα τουρκικά πλοία κινούνται σε «διεθνή ύδατα» και αν υπήρχαν και νεκροί, θα εξεγείρονταν εναντίον μας όλοι οι «ανθρωπιστές» του κόσμου και θα παρουσίαζαν τους Τούρκους ως θύματα πολέμου. Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ως… θύτης και τότε οι εξελίξεις ίσως ήταν δραματικές για τον Ελληνισμό. Η στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζει καλά αυτό, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη και τον Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, να αξιολογούν την κατάσταση, να αναδιαμορφώνουν συνεχώς την ελληνική στρατηγική και τα επιχειρησιακά σχέδια, με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους.

Μέγιστη ετοιμότητα και… ψυχραιμία!

Πέριξ του Καστελόριζου βρίσκονται πανίσχυρες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας και οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι φονιάδες» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα! Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε να καταστήσει «αστακούς» όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις βραχονησίδες – «κλειδιά». Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί, ενώ για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν τις επόμενες ώρες. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και πάλι τις απαντήσεις που χρειάζονται στο προκλητικό τουρκικό καθεστώς.