Στρατός: Υποχρεωτική στράτευση στα 18 – Σκέψεις για αύξηση θητείας

Όλα τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Κυβέρνηση για το θέμα της θητείας

Τις σκέψεις που υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ.

«Πρέπει να το θέσω, υπάρχει και το ζήτημα που δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισότητα για όλους. Το συζητάμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις» αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».

«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό. Ψηφιακές δεξιότητες να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος», επεσήμανε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.

Είναι η πρώτη αλλαγή που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της θητείας και της εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Προς το παρόν, η στρατιωτική θητεία είναι στους 9 μήνες στον στρατό ξηράς, σε αντίθεση με την αεροπορία και το ναυτικό που ήδη είναι στους 12. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, με μία τέτοια αλλαγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς, προσωπικό που κρίνεται απαραίτητο, για την καλύτερη δυνατή επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά.

Η σχετική επεξεργασία είναι σε εξέλιξη από τα αρμόδια Επιτελεία ενώ αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, η στράτευση στα 18 «δημιουργεί ένα καθεστώς ισότητας για όλους, μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία. Αν κάποιος έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο για ένα χρόνο, και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18».