Καστελόριζο: Συναγερμός στο Πεντάγωνο για την επίσκεψη της ΠτΔ – Η Τουρκία θέλει να στήσει νέα Ίμια

Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η συμφωνία της Κορσικής, με την οποία ο ευρωπαϊκός Νότος παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Άγκυρα βλέπει ότι αν δεν συμμορφωθεί, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, αλλά ωστόσο οι ηγέτες της εμμένουν στην εμπρηστική τους ρητορική.

Την ώρα που ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ζητούσε αποχώρηση των πολεμικών πλοίων της Ελλάδας από την περιοχή όπου δέσμευε με NAVTEX με νέο παραλήρημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να «μην περιφέρεται γύρω γύρω στα νησιά».

Όσο η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη στις «κόκκινες» γραμμές της και επιτυγχάνει στόχους σε διπλωματικό επίπεδο τόσο πιο πολύ η κυβέρνηση του καθεστώτος Ερντογάν παραληρεί καταφεύγοντας και σε προσβλητικές εκφράσεις που δεν συνάδουν με την διπλωματική γλώσσα όσο και σε αδιανόητες απαιτήσεις.

Η Άγκυρα μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα. Όπως επισημαίνουν και τα «ΝΕΑ» με απευθείας μεταδόσεις, θέλει να στήσει περιβάλλον αντίστοιχο με εκείνο της εποχής των Ιμίων.

Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή, καθώς η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα βρεθεί στο Καστελόριζο για την επέτειο της απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων.

Οι φόβοι για ένα νέο επικοινωνιακό σόου της Τουρκίας έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό.

Συγκεκριμένα έχει δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας με σκοπό να μην προλάβουν να πλησιάσουν τουρκικά μαχητικά κοντά στο αεροπλάνο και το ελικόπτερο που θα μεταφέρει την κυρία Σακελλαροπούλου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά.

Αντιδήμαρχος Καστελόριζου: Σημαντική η επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο νησί μας

Στο «MEGA» μίλησε ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, αλλά και για την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αμύγδαλο, η επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου με αφορμή την επέτειο για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, είναι πολύ σημαντική, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να την ενημερώσουν για τα προβλήματά τους.

Για την τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε πως αυτή είναι συνεχιζόμενη, ωστόσο κρατάνε την ψυχραιμία τους. «Υπάρχει νευρικότητα και άγχος για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μίλησε για τις ελλείψεις στο νησί, όπως για την απουσία φαρμακείου εδώ και 5 περίπου χρόνια.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της ΠτΔ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Προεδρία, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσει το πρωί της Κυριακής τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων.

Η ΠτΔ θα επισκεφτεί την ίδια ημέρα πλοία του ΠΝ που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου, ενώ θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω» στη Ρω. Το απόγευμα, θα περιηγηθεί σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Την Δευτέρα, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο σχολείο του νησιού και θα παραστεί στον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας, η ΠτΔ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Πηγή