Τούρκος απόστρατος: Προθεσμία 48 ωρών στην Ελλάδα – Θα καταλάβουμε τα νησιά και το «Σαρλ Ντε Γκωλ»

Καθημερινές είναι πλέον οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από πρώην στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας που «ονειρεύονται» την Γαλάζια Πατρίδα

Με δηλώσεις του στο veryansintv.com ο απόστρατος ναύαρχος Ντενίζ Κουτλούκ ζητάει από την κυβέρνηση Ερντογάν να αποστείλει «τελεσίγραφο» στην Ελλάδα, για άμεσο αφοπλισμό 16 νησιών του Αιγαίου.

Σε διαφορετική περίπτωση – ο απόστρατος ναύαρχος – προτείνει στον «Σουλτάνο» στρατιωτική επέμβαση και κατάληψή των ελληνικών νησιών.

«Η Τουρκία πρέπει να δηλώσει πως “Δεν αναγνωρίζουμε κυριαρχία σε αυτά τα 16 νησιά. Η Τουρκία πρέπει να πει πως “Ελλάδα εντός 48 ωρών και υπό παρατήρηση από διεθνείς παρατηρητές θα διασφαλίσεις τον αφοπλισμό αυτών των νησιών ή αλλιώς αυτά τα νησιά είναι δικά μας’’. Και ένα-ένα να τα πάρουμε και να τελειώσουμε. Διαθέτουμε αυτήν την ισχύ» δήλωσε προκλητικά.

Από τις βολές του Κουτλούκ δεν γλίτωσε ούτε η Γαλλία, την οποία κατηγόρησε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προειδοποίησε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να καταλάβουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο που καταπλεέι προς την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα σε δύο μέρες.

Οργή Ερντογάν για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την ώρα που η «ωραία κοιμωμένη» Ευρώπη συζητά πίσω από κλειστές πόρτες για το αν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις σε μια χώρα που απειλεί με πόλεμο δύο κράτη μέλη της, οι ΗΠΑ λαμβάνουν δραστικά και αποφασιστικά μέτρα.

Με τον Ερντογάν να αδιαφορεί για τις διεθνείς εκκλήσεις αποκλιμάκωσης και με το φόβο να ανάψει το φυτίλι της πυριτιδαποθήκης της ανατολικής Μεσόγειου με απρόβλεπτες συνέπειες, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να… σφάξει με το γάντι τον προκλητικό «σουλτάνο».

Το απόγευμα της Τρίτης (01/09), η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ανατρέποντας επί της ουσίας μια πολιτική 33 ετών των ΗΠΑ αναφορικά με το Κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι η άρση του εμπάργκο αφορά «μη φονικά όπλα», είναι δεδομένο πως αποτελεί απόφαση μείζονος σημασίας που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για αλλαγή τακτικής στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ εξάλλου έδειξαν τη βούλησή τους για ηρεμία στην περιοχή, με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο να τηλεφωνεί στον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας αποκλιμάκωση.

Η απόφαση της αμερικανικής πλευράς εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση η οποία διεμήνυσε πως θα… εξοπλίσει το ψευδοκράτος, πράγμα που ήδη κάνει φυσικά και μάλιστα με τη διεθνή κοινότητα να σφυρίζει αδιάφορα.

Οι Τούρκοι ξέρουν καλά ότι το αμερικανικό κράτος δεν κάνει τίποτα τυχαία. Κάθε κίνηση γίνεται βάσει σχεδίου και με σαφή στόχο. Η μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αν και συμβολική, αποτελεί προθάλαμο για την πλήρη άρση, που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή δεδομένων στην ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί λοιπόν ο Τραμπ να συνεχίζει να θαυμάζει τον Ερντογάν και το καθεστώτος του, ωστόσο, το αμερικανικό κράτος επιβεβαιώνει ότι ακόμα και μια συμβολική κίνηση, μπορεί να ανατρέψει ακόμα και μια κατάσταση που βρίσκεται στα πρόθυρα εμπόλεμης σύρραξης.

Οργή στην Άγκυρα

Μετά την ανακοίνωση με την οποία διαμαρτυρήθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, σειρά πήρε το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε την απόφαση λάθος και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να προστατέψει τα δίκαια και τα συμφέροντα του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή ενθαρρύνει τις παράνομες απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Η Τουρκίας και η “ΤΔΒΚ” δεν μπορούν να υποχρεωθούν να λάβουν αποφάσεις που δεν είναι σύμφωνες με το δίκαιο, τη διπλωματία και την κυριαρχία. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου στη βάση της κυριαρχίας, και η Ελλάδα καταστρέφει τη βάση αυτή με πειρατικές συμφωνίες. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ποτέ δεν θα καταπατήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη έχει την ικανότητα να προστατέψει τα δίκαια και τα συμφέροντα της “ΤΔΒΚ”. Το μήνυμα του προέδρου μας είναι ξεκάθαρο. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και δεν κάνουμε υποχωρήσεις όσον αφορά στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία αδικία εις βάρος της “ΤΔΒΚ”».

Και ο Ερσίν Τατάρ

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κατοχικού πρωθυπουργού και εκλεκτού του Ερντογάν στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ερσίν Τατάρ απέδωσε μεν την απόφαση των ΗΠΑ σε πολιτική σκοπιμότητα εν όψει των αμερικανικών εκλογών και την επιρροή του ελληνικού και κυπριακού λόμπι στην Ουάσινγκτον, από την άλλη όμως κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι εξοπλίζονται συνεχώς για να επιτεθούν στους Τουρκοκυπρίους. Η κατηγορία αυτή ωστόσο προσκρούει στη συνέχεια στη δική του δήλωσης, καθώς εκτοξεύει απειλές, λέγοντας ότι η δύναμη των Ελληνοκυπρίων δεν επαρκεί απέναντι στην παρουσία του πανίσχυρου κατοχικού στρατού και συγκεκριμένα του τουρκικού Σώματος Στρατού που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου. «Η δύναμης τους δεν αρκεί απέναντι σε εμάς και την Τουρκία» δήλωσε συγκεκριμένα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας, ανέφερε αργά σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση:

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», προσθέτει.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου την Παρασκευή (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για την διαμορφούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Πηγή