Ιστορική μέρα: Ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν στην Κύπρο – Πώς έπιασαν στον ύπνο τους Τούρκους

Τα ελληνικά μαχητικά διέσχισαν ανενόχλητα την ανατολική Μεσόγειο – Δεν πήρε χαμπάρι η τουρκική αεράμυνα – Αντιλήφθηκαν τι γίνεται όταν τα ελληνικά φτερά είχαν προσγειωθεί στην αγκαλιά της Μεγαλονήσου

Αεροναυτική άσκηση με την συμμετοχή μαχητικών σκαφών της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου αναμένεται να διεξαχθεί δυτικά της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 2020 έως και τις 28 Αυγούστου 2020.

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafael και ισάριθμα ελληνικά F-16 κατέφθασαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, με τα ελληνικά μαχητικά να καταφέρνουν να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε πληροφόρηση ότι ελληνικά μαχητικά ενδέχεται να κινηθούν προς την Κύπρο για να συμμετάσχουν στην άσκηση, εν τέλει δεν κατάφεραν να τα σταματήσουν.

Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/08) ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά», ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα μαχητικά τους αεροσκάφη που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.

Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των Τούρκων και κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» διατηρούσαν σιγή ισχύος για αυτή την αποστολή. Μόνο όταν παρουσιάστηκαν tweet στο διαδίκτυο από την Κύπρο και κυκλοφόρησε η είδηση στα κυπριακά Μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν την παρουσία των Ελληνικών αεροσκαφών στο νησί.

Απολαύστε την ιστορική στιγμή όπου τα ελληνικά μαχητικά προσγειώνονται στην Κύπρο:

Στρατιωτικοί σε Αθήνα και Λεκωσία μιλούν για ιστορική μέρα διότι ύστερα από περίπου μια εικοσαετία τα ελληνικά «φτερά», δεν πετούν μόνο πάνω από την Κύπρο, όπως στην παρέλαση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά σταθμεύουν εκεί για να λάβουν μέρος στη μεγάλη τετραμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας-Ιταλίας.

Στην άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, με προασκήσεις και δοκιμές, θα συμμετάσχουν και ελληνικά πολεμικά πλοία, ενώ στην τελική της φάση την Παρασκευή, θα συμμετάσχει και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Lafayette.

Παρούσα θα είναι και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.