Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ – Εντυπωσιακό βίντεο

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν είναι μονή της, αλλά αντίθετα διαμορφώνει ισχυρές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνει η Αθηνά μέσω της κοινής αεροναυτικής άσκησης με τις ΗΠΑ στην Κρήτη

Την Δευτέρα, μία εκ των ελληνικών φρεγατών που παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων αποσπάστηκε και κινήθηκε προς την Κρήτη όπου ξεκίνησε η συνεργασία και συνεκπαίδευση με το αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill», νότια της Κρήτης.

Παράλληλα τα Ελληνικά F-16 βρέθηκαν και αυτά στον ουρανό πάνω από τα πλοία προσφέροντας έτσι τόσο στην ελληνική φρεγάτα, όσο και στο αμερικανικό αντιτορπιλικό ένα δυνατότητα εκπαίδευσης και στην αεράμυνα.

Από σήμερα Τρίτη θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των μονάδων επιφανείας του Ελληνικού στόλου εντός της ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής που έχει κλειδώσει η Αθήνα με ναυτική οδηγία για άσκηση μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.