«Πόλεμος» υποβρυχίων στο Αιγαίο: Πώς ελληνικά ελικόπτερα «ξετρύπωσαν» Τούρκο εισβολέα

Έφτασε μέχρι τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Εύβοιας – Πέρασε δύσκολες ώρες ο Τούρκος κυβερνήτης – Έξαλλοι οι γείτονες, αδυνατούν να εντοπίσουν τα «αόρατα» ελληνικά υποβρύχια

Στο… κόκκινο παραμένει το θερμόμετρο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, με στρατιωτικές πηγές να χαρακτηρίζουν κρίσιμη την κατάσταση και να εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επιδιδόμενo σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων, στο βυθό του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «αόρατος πόλεμος».

Πρόκειται για τη μάχη των υποβρυχίων. Ο ακήρυχτος «υποβρύχιος πόλεμος» στο Αιγαίο είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τα πληρώματα των δύο χωρών να έρχονται αντιμέτωπα ακόμα και όταν η κατάσταση με την Τουρκία είναι φαινομενικά ήρεμη.

Μονάδες επιφανείας, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ακόμα και μη επανδρωμένα UAV, ρίχνονται στη μάχη προκειμένου να βρεθούν τα υποβρύχια του αντιπάλου.

Ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου μάλιστα είναι ιδανικός για τη δράση των υποβρυχίων, με τους «αόρατους κυνηγούς» να κρύβονται στο βυθό, ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες «κλειδώνοντας» θαλάσσιες περιοχές.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερους υποβρύχιους στόλους παγκοσμίως, με τα υπερσύγχρονα σκάφη της να είναι ο μεγάλος φόβος των Τούρκων, ενώ η γνώση του Αιγαίου από τα ελληνικά πληρώματα αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα.

Το «κλείδωμα» του Oruc Reis

Τα υπερόπλα του Πολεμικού μας Ναυτικού αποτελούν εδώ και μία εβδομάδα τον μεγάλο πονοκέφαλο του Oruc Reis, αλλά και των συνοδευτικών τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων που έχουν αναπτυχθεί νοτίως του Καστελορίζου, πρωταγωνιστώντας σε μια ιδιότυπη μάχη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα ελληνικά υποβρύχια το έβαλαν στο στόχαστρο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το πλήρωμα του Oruc Reis δήλωνε πως ο μεγάλος του φόβος είναι μην «φάνε» καμία τορπίλη από ελληνικό υποβρύχιο και βρεθούν στο βυθό χωρίς να το καταλάβουν.

Εδώ και εβδομάδες οι Τούρκοι προσπαθούν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει τίποτα. Απόδειξη, το γεγονός ότι καθημερινά σαρώνουν το Αιγαίο, παραβιάζοντας συνεχώς το FIR Αθηνών, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, που αναζητούν παντού τα κλάσης 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το ΩΚΕΑΝΟΣ και το ΜΑΤΡΩΖΟΣ.

Το «ξετρύπωμα» του Τούρκου

Το Πολεμικό Ναυτικό, αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη έχει καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσει στο Αιγαίο αυτές τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, αλλά και να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Αφενός γιατί κρατά «αόρατα» τα δικά του υποβρύχια και αφετέρου γιατί τα δικά του ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα τουρκικά υποβρύχια.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό πριν μερικές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου – Ευβοίας – Σκύρου, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πληροφορίες για εμφάνιση τουρκικού υποβρυχίου κλάσης «209».

Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού απονηώθηκαν από ελληνικές φρεγάτες και ανέλαβαν να εντοπίσουν τον Τούρκο «εισβολέα».

Ζεύγη ελικοπτέρων ξεκίνησαν να «σκανάρουν» την τεράστια θαλάσσια περιοχή έχοντας ποντίσει τα σόναρ τους προκειμένου να ακούσουν οτιδήποτε προδώσει τη θέση του τουρκικού υποβρυχίου.

Λίγες ώρες μετά, το ελικόπτερο ΑΒ-212 κατάφερε να «ξετρυπώσει» τον Τούρκο ο οποίος εκτελούσε ελάχιστες κινήσεις στο βυθό, με στόχο να μην γίνει αντιληπτός. Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια ανελέητη καταδίωξη.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το σόναρ του ελληνικού ελικοπτέρου είχε καταφέρει να εγκλωβίσει το τουρκικό υποβρύχιο το οποίο παρά τις προσπάθειες δεν κατάφερνε να ξεφύγει. Σε εμπόλεμη κατάσταση αυτό θα σήμαινε ότι το τουρκικό υποβρύχιο θα αποτελούσε πλέον εύκολο στόχο τόσο από την τορπίλη που μεταφέρει το ελικόπτερο όσο και για τα πυρά άλλων εναέριων ή θαλάσσιων μέσων.

Μετά από αρκετές ώρες, ο Τούρκος κυβερνήτης επέστρεψε ταπεινωμένος στα τουρκικά παράλια.

Ήταν μία ακόμα νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Παρά το γεγονός ότι στρατιωτική και πολιτική ηγεσία επιθυμούν να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, η αλήθεια είναι πως στο πεδίο οι Τούρκοι έχουν ήδη υποστεί δύο σημαντικές ήττες την τελευταία εβδομάδα. Μία από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ που παραλίγο να βυθίσει την τουρκική Kemal Reis και μία με την ανακάλυψη του τουρκικού υποβρυχίου – «εισβολέα».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους παραμένουν σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, μιας και οι επιθετικές ενέργειες των Τούρκων δεν αφήνουν περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό.

Πηγή