Θερμό επεισόδιο: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη – Ο Ερντογάν κάνει «αρένα» το Αιγαίο

Σε περίοδο παρατεταμένης έντασης εισέρχονται πια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τον πήχη των προκλήσεων σε όλα τα μέτωπα, από τη Λιβύη έως το Καστελόριζο και από την κυπριακή ΑΟΖ έως την Αγία Σοφία, μέσα από παράνομες NAVTEX, νεοθωμανικές τεμενοποιήσεις χριστιανικών μνημείων και στρατιωτικά ανοίγματα σε αέρα και θάλασσα, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα ανοιχτά μέτωπα και ως εκβιαστικά χαρτιά στο ευρω-τουρκικό παζάρι που συνεχίζεται, αλλά και ως μέσο πίεσης στην προσπάθεια να σύρει εκβιαστικά την Αθήνα σε μια ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση που θα ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Δοκιμάζοντας τις αν(τ)οχές εταίρων και συμμάχων το καθεστώς Ερντογάν έσπευσε μέσα σε λίγα 24ωρα από τις 14 έως και τις 21 Ιουλίου να εκδώσει NAVTEX οδηγίες προς ναυτιλλομένους για έρευνες όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz να επιχειρεί ήδη παρανόμως εντός των οριοθετημένων οικοπέδων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις να απειλεί να βάλει πλώρη για περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Έθνος», θα ξεκινούσε και ένας νέος γύρος διπλωματικής κινητικότητας. Η Άγκυρα ωστόσο από την πλευρά της εμφανίζεται να αγνοεί επιδεικτικά τις προτροπές των έξω, παίζοντας με τη φωτιά.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, πάντως, εάν τελικά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμείνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι Τούρκοι εκδίδουν μια NAVTEX που παραμένει στα χαρτιά.

Ο συναγερμός ωστόσο έχει έρθει για να μείνει στα ελληνοτουρκικά, με τους επόμενους μήνες μάλιστα να αναμένονται ανησυχητικά θερμοί λόγω και των εξελίξεων στη Λιβύη.

Η Άγκυρα άλλωστε επιμένει ότι οι περιοχές στις οποίες προτίθεται να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου βρίσκονται εντός της καλούμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας που πλέον εκτείνεται έως και τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης, με όχημα το αυθαίρετο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο ίδιο πλαίσιο επιμένει παράλληλα να διαμηνύει και ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέρα από τα χωρικά του ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, αποκηρύσσοντας μάλιστα κάθε διαφορετική άποψη ως ελληνικό μαξιμαλισμό.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Εάν πιστέψουμε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, τότε Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στα πρόθυρα μιας πολεμικής σύρραξης που απετράπη χάρη στην παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η παρ’ ολίγον πολεμική σύρραξη πάντως δεν επιβεβαιώνεται.

Η δεδομένη ένταση, ωστόσο, μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται και ως φαίνεται έχει έρθει για να μείνει στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται με τις ναυτικές τους δυνάμεις ανεπτυγμένες στα ανοιχτά και το δάχτυλο στη σκανδάλη να παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του αντιπάλου.

Είχε προηγηθεί η NAVTEX οδηγία προς ναυτιλλομένους με την οποία η Άγκυρα απειλεί να στείλει το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το διάστημα έως και τις 2 Αυγούστου πράγμα που η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει.

Ο συναγερμός με άλλα λόγια παραμένει.