«Παίζουν με τη φωτιά» οι Τούρκοι: Μπαράζ παραβιάσεων σε Χίο και Οινούσσες

Δυναμική απάντηση από τους Έλληνες πιλότους – Τους έβαλαν στο στόχαστρο μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Αποφασισμένη να συνεχίσει την επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων με κάθε τρόπο και μέσο φαίνεται πως είναι η Τουρκία.

Το καθεστώς Ερντογάν οδηγεί την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο στα άκρα, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. Όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, η Άγκυρα παίζει ακόμα και το χαρτί του ατυχήματος και του «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν εξηγείται άλλωστε αλλιώς η πρακτική που ακολουθούν στο Αιγαίο, με καθημερινές παραβιάσεις και… κυνηγητό με τους Έλληνες πιλότους πάνω από ελληνικά νησιά ακόμα και σε πολύ χαμηλό ύψος.

Σήμερα (24/06), την ώρα που το Πολεμικό μας Ναυτικό και η Αεροπορία πραγματοποιούσαν άσκηση υψηλού συμβολισμού με πραγματικά πυρά στο «τόξο» Κρήτη – Καστελλόριζο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πραγματοποιούσε αυτοψία στον Έβρο με τον Ζοζέ Μπορέλ, οι Τούρκοι παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο σε Χίο και Οινούσσες.

Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Χίο από τις 14:29 έως τις 14:32 (15.000-30.000 πόδια). Παράλληλα, ένα δεύτερο ζεύγος F-16 της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησε υπερπτήση στις 14:29 πάνω από τις Οινούσσες στα 28.000 πόδια και στις 14:30 πάνω από τη Χίο στα 28.000 πόδια.

Στις 14:38, το πρώτο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 27.000 πόδια και το δεύτερο πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 30.000 πόδια. Ένα λεπτό αργότερα (14:30) πάνω από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου στα 30.000 πόδια επίσης.

Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι Τούρκοι έλαβαν δυναμική απάντηση από τους Έλληνες πιλότους, οι οποίοι τους αναχαίτισαν και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, περίπου 1,5 ώρα αργότερα οι Τούρκοι επέστρεψαν πάλι πάνω από τη Χίο και τις Οινούσσες πετώντας στα 28.000 πόδια.

Τα ελληνικά μαχητικά, για μια ακόμη φορά, προχώρησαν σε αναχαιτίσεις των μαχητικών με την ημισέληνο. Άλλωστε, είναι τέτοια η ποιότητα των Ελλήνων χειριστών που οι Τούρκοι εγκλωβίζονται στο στόχαστρο των Ελλήνων μέσα σε ελάχιστα λεπτά.