Ν. Μπλάνης: Παράνομη και “εκβιαστική” η χωρίς τη βούλησή τους εγγραφή των νέων Ειδικών Φρουρών στο Σωματείο

Είδαμε τη διαμαρτυρία Ειδικού Φρουρού για την χωρίς τη θέληση εγγραφή του στο οικείο Συνδικαλιστικο Σωματείο και την παρακράτηση του ποσού της σχετικής εισφοράς από το μισθό του.

Ως γνωστόν η εγγραφή σε Ένωση ή Σωματείο αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ του ατόμου και όχι υποχρέωση (άρθρο 12 Συνταγματος). Άλλωστε εντάσσεται στον σκληρό πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα το δικαίωμα αυτό για τα Σωματεία των Αστυνομικών ρυθμίζεται στο σχετικό νόμο (βλ. άρθρο 18 ν. 3938 /2011).

Κατά συνέπεια η αναφερόμενη εγγραφή και συνακόλουθα η παρακράτηση ποσού εκ του μισθού τυγχάνει παράνομη. Επιπλέον προκύπτουν τα εξής ζητήματα : Υπήρξε η προβλεπόμενη εξουσιοδότηση για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;;; Υπήρξε ειδική εξουσιοδότηση για την παρακράτηση από τη μισθοδοσία;;; Ποιος βεβαίωσε σχετικά;;; Τελέστηκε πλαστογραφία ή ψευδής βεβαίωση;;; Έγινε παράβαση του Κανονισμού για την Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;;;

Ακόμη η μη επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν μπορεί να στοιχειοθετήσει το έγκλημα της υπεξαίρεσης.

Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία ενέχει ένα είδος εκβιασμού και “ετσιθελικής” εγγραφής στο Σωματείο και ευτελίζει ένα από τα βασικότερα ατομικά δικαιώματα!

Το κείμενο εστάλη στο inbox του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης

Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α., Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ., Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών