Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης – 400 αστυνομικοί ενισχύουν τα σύνορα

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη (27/05), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – Παράλληλα αρχίζει η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

«Όσον αφορά το περιεχόμενο, σας παραπέμπουμε στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR», προσθέτουν.

Δένδιας: Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως

«Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Θέμα Fm», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρώπης.

«Ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη. Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από τον φράχτη προς τα σύνορα. Έτσι ήταν πάντα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ διευκρίνισε ότι ο φράχτης δεν είναι σε όλο το μήκος του Έβρου και δεν θα εμποδίσει τις εργασίες των Ελλήνων καλλιεργητών.

Όσον αφορά το γιατί ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις στον Έβρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι φανερό ότι υπήρξε από την τουρκική πλευρά τοποθέτηση αρμοδίων παραγόντων και σε υπουργικό επίπεδο, που είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες στη χώρα μας».

«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορονοϊού οι άνθρωποι δε θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε να λέει δε θα εμποδιστούν νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Tο έχουμε ξαναζήσει άλλωστε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν έμεινε κανένα αναπάντητο ερώτημα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ σημείωσε ότι τα μέσα και το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν για τέσσερις ημέρες με το θέμα, πράγμα που δε βοηθά την εθνική υπόθεση και ξεκίνησε από την ακροδεξιά.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι κρύο και ζεστό. Περνάμε από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Η χώρα μας επιθυμεί πάντοτε την αποκλιμάκωση, επιθυμεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, τείνει χείρα φιλίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη».

«Υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η κατάσταση φαίνεται αποκλιμακούμενη, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Υπάρχουν άλλες μέρες που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε. Υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πράγματα που είναι εντελώς απαράδεκτα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη γειτονική χώρα «να φέρεται σαν χώρα του 21ου αιώνα, όχι σαν μια χώρα που επιδιώκει να επικρατήσει με λογική κανονιοφόρων».

«Η σχέση με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέγει κομμάτια και να αφήνει άλλα κομμάτια. Τα κεφάλαια για το δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο για την Ευρώπη. Είναι τμήματα που η Τουρκία δε μπορεί να αγνοεί και να θέλει να συνομιλούμε για την τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο. Η Τουρκία πρέπει επί του πακέτου να πάρει μια πολύ κεντρική απόφαση για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Θέλει να είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ή δεν θέλει;»

«Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να λαμβάνει από την ΕΕ ανήκοντας όμως σε έναν άλλο αξιακό χώρο, που αγνοεί το σύνολο της βάσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αυτό δε γίνεται. Η Ελλάδα έχει θέσει μια εξαίρεση: δε θα τιμωρήσει αυτό τους πρόσφυγες. Τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν για τη στήριξη των προσφύγων, η Ελλάδα δε τα μπλόκαρε ποτέ. Αλλά είναι άλλο η Τουρκία και άλλο οι πρόσφυγες».

400 αστυνομικοί στον Έβρο

Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε χτες, θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης.

Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Τώρα όμως, θα γίνει ταχύτατα η ολοκλήρωση των αθλητικών διαδικασιών και ταχύρρυθμη εκπαίδευση των καταταχθέντων προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία. Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολής μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς πληροφορίες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών και τόνισε ότι «ο Έβρος σφραγίζεται».

Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την επίσκεψή του στον Έβρο

Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία.

Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία.

Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας «ανησυχεί» διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.

Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους.

Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας.

Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί.