Εργαζόμενοι στις υπεραγορές. Δεν είναι ήρωες είναι αναλώσιμοι…

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στις υπεραγορές (super market), που κινητοποιούνται και αγωνίζονται διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους από την επιδημία του κορονοϊού, καθώς και σταθερές σχέσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για τα δικά μας παιδιά και τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που βιώνουν μια διαρκή καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με την κακοπληρωμένη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης, το διαρκή φόβο της απόλυσης, αν δεν φορέσουν το καλύτερο χαμόγελό τους για να μας εξυπηρετήσουν και να είναι στη διάθεση των εργοδοτών όπου και όποτε εκείνοι θέλουν. Πρόκειται για τα παιδιά και τα κορίτσια που για αλλού κινήσανε, με όνειρα και πτυχία και αλλού η ζωή τους πήγε. Πρόκειται για γυναίκες και ηλικιωμένους που είναι αναγκασμένοι να γεμίσουν τις αποθήκες και τα ράφια στις προθήκες, ατέλειωτες ώρες χωρίς ανάπαυση, για να μην στερηθούμε τις απολαύσεις της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για αυτούς που στραβώνονται χρόνια σε λογιστικά γραφεία στα υπόγεια με τις παραγγελίες και τους λογαριασμούς και τις κοπέλες που καμπουριάζουν στις ταμειακές μηχανές, για τα υπερκέρδη των αλυσίδων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Πρόκειται για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που δεν θα χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας το βράδυ, γιατί δεν είναι ήρωες αλλά αναλώσιμοι για το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, που εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο της επιδημίας του κορονοϊού λόγω των συνθηκών εργασίας τους, της διαρκούς επαφής τους με τον κόσμο που εξυπηρετούν καθημερινά, είναι ανάγκη να προστατευθούν και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Οι επιχειρηματίες το γνωρίζουν καλά ότι κάθε υπεραγορά αποτελεί και ένα πεδίο υψηλού κινδύνου για τους εργαζόμενους, αλλά προτιμούν να αποσιωπούν τα κρούσματα κορονοϊού που υπάρχουν παρά να ξοδέψουν ελάχιστα από τα υπερκέρδη τους για την προστασία των εργαζομένων και συνακόλουθα για τη δημόσια υγεία.

Είναι απαράδεκτο ύστερα από τόσο καιρό εξέλιξης της επιδημίας, να μην γίνονται και να επαναλαμβάνονται οι εξετάσεις σε όλους τους εργαζόμενους των υπεραγορών που είναι ύποπτα κρούσματα ή παρουσιάζουν συμπτώματα του covid-19. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν προστατευτικοί υαλοπίνακες στα ταμεία των καταστημάτων και να μην υπάρχουν αντισηπτικά και μέσα ατομικής προστασίας, να μην καθαρίζονται και αερίζονται οι χώροι και κυρίως οι αποθήκες, να μην εξασφαλίζεται αναγκαίος χρόνος ανάπαυσης για τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επιβάλλει και να ελέγξει αυτά τα μέτρα στις υπεραγορές.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στις υπεραγορές. Είναι δίκαια αιτήματα συνανθρώπων μας που δεν επιζητούν τον τίτλο του ήρωα αλλά να κερδίσουν τη ζωή, με τους δικούς τους αγώνες ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Η αλληλεγγύη μας και η συμπαράστασή μας είναι ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά τους στη λαϊκή αφύπνιση και στην κοινωνία μας.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ