ΠΟΕΠΛΣ: Αύξηση του μηνιαίου ορίου των ωρών νυκτερινής απασχόλησης

Σε συνέχεια του από 29/10/2019 υπομνήματός μας (εδώ) προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και των επανειλημμένων παρεμβάσεών μας, σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Β’, αριθμός φύλλου 1133 της 2-4-2020 η υπ. αριθμ. 2822.30-3/20367/2020 Κ.Υ.Α. του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Υφυπουργού Οικονομικών, με αντικείμενο την αύξηση του μηνιαίου ορίου των ωρών νυκτερινής απασχόλησης για τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης ανά ώρα νυκτερινής απασχόλησης, που καταβάλλεται στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το ανώτατο όριο καθορίζεται σε 96 ώρες μηνιαίως για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εκτελούν υπηρεσία σε πλωτά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που υπάγονται σε Λιμενικές Αρχές των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και τα πληρώματα πλωτών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της κατηγορίας Α1, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Πλοίων-Σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 04/2018 κατά το χρονικό διάστημα, που εκτελούν αποστολή στις ανωτέρω περιοχές. Η έναρξη ισχύος της απόφασης ξεκινά από την ημέρα δημοσίευσης (2-4-2020) και αναμένεται σχετική εγκύκλιος από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της συστηματικής και επίμονης προσπάθειας της Ομοσπονδίας μας να υλοποιηθούν μέτρα και ρυθμίσεις έμπρακτης στήριξης στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πάγια θέση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. είναι η κατάργηση του ορίου αποζημίωσης των ωρών νυχτερινής απασχόλησης για το σύνολο των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αμείβονται για νυχτερινή απασχόληση.

Εναπόκειται πλέον στην πολιτεία να διορθώσει οριστικά αυτά τα ζητήματα ώστε να μην είναι απαραίτητη οποιαδήποτε παρέμβασή μας στο μέλλον και το κυριότερο, οι συνάδελφοί μας να αμείβονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.